Filmul ''Triangle of Sadness'' este marele câştigător al galei premiilor Academiei de Film Europene 2022

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Freepik.com
Freepik.com

Lungmetrajul "Triangle of Sadness" a obținut titlul de "cel mai bun film european", la cea de-a 35-a ediție a galei Premiilor Academiei de Film Europene

Fimul a fost regizat de cineastul suedez Ruben Ostlund, care a obţinut patru trofee. Gala a avut loc pe 10 decembrie,  în oraşul islandez Reykjavik.

Satira lui Ostlund a fost premiată şi în categoriile cel mai bun scenarist - Ruben Ostlund, cel mai bun regizor - Ruben Ostlund şi cel mai bun actor - Zlatko Buric. Cineastul suedez a câştigat trofeul pentru cel mai bun film european şi în 2017, graţie peliculei The Square. Philippe Bober, care a produs pelicula alături de Erik Hemmendorff, a spus că filmul exemplifică dorinţa Europei de a fi un rai pentru cinemaul de autor: Europa este locul unde s-a născut cinemaul şi s-a născut odată cu apariţia regizorilor, aşa că toată industria este construită în jurul regizorilor, pentru a-i sprijini şi a le distribui munca.

Poate e puţin diferit faţă de cealaltă parte a Atlanticului, unde mai întâi ai reţeaua, iar apoi trebuie să găseşti ceva de pus în reţea, a mai spus el, potrivit variety.com. 'Triangle of Sadness', câştigător al Palme d'Or la ediţia din 2022 a Festivalului de la Cannes, este o comedie cu accente noir despre Carl (Harris Dickinson) şi Yaya (Charlbi Dean), un cuplu de celebrităţi invitaţi într-o croazieră de lux pe un vas al cărui căpitan este interpretat de Woody Harrelson. Ceea ce părea la început instagramabil se termină catastrofal, lăsându-i pe supravieţuitori blocaţi pe o insulă pustie.

Vicky Krieps a fost desemnată cea mai bună actriţă europeană pentru rolul împărătesei Elisabeta a Austriei în pelicula Corsage, regizată de cineasta austriacă Marie Kreutzer. Vreau să dedic (acest trofeu) tuturor femeilor care au nevoie să fie văzute şi auzite, care trebuie să se elibereze şi să se vindece de aceste răni foarte adânci pe care le purtăm de generaţii, şi că trebuie să ne vindecăm astfel încât femeile şi bărbaţii să poată fi din nou împreună, a spus Krieps.

Producţia Mariupolis 2 a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar, iar trofeul i-a fost înmânat fiicei regizorului Mantas Kvedaravicius, ucis în Ucraina. Şi-a pierdut viaţa dintr-un fel de altruism pe care cei mai mulţi dintre noi nu sperăm să-l dobândim - ducând medicamente oamenilor. Mă simt norocoasă că am avut o persoană atât de minunată în viaţa mea, a spus ea.

Premiile acordate în cadrul ceremoniei, găzduită de sala de concerte Harpa din capitala Islandei Reykjavik, au fost votate de cei 4.400 de membri ai Academiei de Film Europene. Printre personalităţile omagiate în cadrul ceremoniei s-au numărat regizorul Marco Bellocchio, care a primit un premiu pentru creativitate cinematografică, regizorul Elia Suleiman, recompensat cu premiul pentru excelenţă în cinematografia mondială, şi Margarethe von Trotta, premiată pentru întreaga carieră. Gazdele ceremoniei, la care au participat circa 1.200 de invitaţi, au fost actriţa şi scenarista islandeză Ilmur Kristjansdottir şi artistul şi autorul islandez Hugleikur Dagsson.

Printre personalităţile care au apărut pe scenă pentru a anunţa premiile s-au numărat actorul danez Nikolaj Coster-Waldau, actriţa bulgară Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm), actorul italian Lorenzo Zurzolo (EO), regizorul islandez Baltasar Kormakur, actriţa germană Nina Hoss, actorul franco-algerian Dali Benssalah şi actorul german Albrecht Schuch. Pe lista actorilor nominalizaţi s-au aflat, printre alţii: Zlatko Buric (Triangle of Sadness), Elliott Crosset Hove (Godland), Eden Dambrine (Close), Pierfrancesco Favino (Nostalgia), Meltem Kaptan (Rabiye Kurnaz Vs. George W. Bush) şi Lea Seydoux (One Fine Morning).

Printre regizorii nominalizaţi prezenţi în sală s-au numărat: Ali Abbasi (Holy Spider), Lukas Dhont (Close), Alice Diop (Saint Omer), Marie Kreutzer (Corsage), Carla Simon (Alcarras) şi Jerzy Skolimowski (EO). Fundalul sonor live al serii a fost asigurat de Orchestra Simfonică a Islandei, ansamblul muzical INN şi trupa islandeză de muzică electronică GusGus.

Premiul pentru sustenabilitate, acordat pentru prima dată, a fost decernat Pactului Ecologic European, o iniţiativă a Comisiei Europene. Trofeul a fost anunţat de trei tineri europeni - Raluca din România, Ahmad din Suedia şi Vilhjalmur din Islanda - şi a fost acordat preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a mulţumit prin intermediul unui mesaj video înregistrat.

Academia de Film Europeană a fost înfiinţată în 1989 la iniţiativa unui grup de cineaşti europeni prestigioşi. Iniţial s-a numit European Cinema Society, iar primul ei preşedinte a fost regizorul suedez Ingmar Bergman. Academia numără 4.400 de membri, iar obiectivul său este promovarea cinematografiei europene şi educarea publicului de toate vârstele despre filmul european.

Sursa: AGERPRES(AS-autor: Simona Tatu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel