Factorii de risc ai demenței. Pericolele aduse de alimentele ultraprocesate. Ce se întâmplă dacă mănânci produse de tip fast-food în fiecare zi

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Wellness

Consumul zilnic de alimente ultra-procesate în proporție mai mare de 20% din aportul zilnic de calorii a fost asociat cu apariția bolilor neurodegenerative, precum demența, arată un nou studiu, scrie CNN, citat de colegii de la DC Medical. Chiar dacă aparent mâncarea de tip fast-food, ori semipreparatele, pizza congelată sau supele preambalate, par că vin în sprijinul nostru, în contextul în care activitățile ne sunt tot mai multe, iar timpul pare comprimat, toate acestea vin la ”pachet” și cu o serie de efecte nocive asupra sănătății.

Studiile arată că că acest tip de alimentație crește riscul de obezitate, probleme cardiovasculare, diabet și chiar cancer, situații care pot reduce speranța de viață. Un studiu recent a evidențiat faptul că un consum mai mare de alimente ultraprocesate poate contribui la declinul cognitiv general, inclusiv în zonele creierului implicate în funcționarea executivă - capacitatea de a procesa informații și de a lua decizii.

Astfel, persoanele care au consumat mai multe alimente ultraprocesate au avut o rată cu 28% mai rapidă a declinului cognitiv global, respectiv o rată cu 25% mai rapidă a declinului funcției executive, în comparație cu persoanele care au avut un consum moderat din această categorie de produse.

”Deși au nevoie de studii suplimentare și de repetări, noile rezultate sunt destul de convingătoare și subliniază rolul critic al unei alimentații adecvate în păstrarea și promovarea sănătății creierului și în reducerea riscului de boli cerebrale pe măsură ce îmbătrânim”, a declarat Rudy Tanzi, profesor de neurologie la Harvard Medical School și director al unității de cercetare în domeniul geneticii și al îmbătrânirii de la Massachusetts General Hospital din Boston, citat de CNN. El nu a fost implicat în acest studiu.

Tanzi a explicat că elementul problemă al alimentelor ultraprocesate este nivelul ridicat de zahăr, sare și grăsimi, toate acestea favorizând inflamația sistemică, probabil cea mai mare amenințare la adresa îmbătrânirii sănătoase în organism și creier.

”Între timp, deoarece sunt convenabile ca o masă rapidă, ele înlocuiesc, de asemenea, consumul de alimente bogate în fibre vegetale, care sunt importante pentru menținerea sănătății și echilibrului trilioanelor de bacterii din microbiomul intestinal, ceea ce este deosebit de important pentru sănătatea creierului și pentru reducerea riscului de boli ale creierului legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer”, a precizat Tanzi.

Potrivit studiului prezentat în urmă urmă cu câteva zile în cadrul Conferinței Asociației Internaționale Alzheimer, de la San Diego, au fost monitorizați peste 10.000 de brazilieni pe parcursul unui deceniu, media de vârstă a acestora fiind de 51 de ani.

Riscul de demență a început să crească simțitor în momentul în care 20% dintre aportul de calorii provenea din alimentele ultraprocesate. Dacă în Brazilia, țară în care a avut loc acest studiu, sunt puține surse pentru acest gen de produse ultraprocesate, cu totul stă situația în SUA, Marea Britanie sau Canada. ”58% dintre caloriile americanilor provine din alimentele ultraprocesate, 56,8% în cazul britanicilor, și 48% al canadienilor”, a precizat dr. Claudia Suemoto, prof. asist. la Universitatea din Sao Paolo.

Pentru o persoană care consumă 2000 de calorii zilnic, 20% reprezintă 400 de calorii, în situația în care o porție mică de cartofi prăjiți și un cheeseburger mediu poate să ajungă la 530 de calorii.

De altfel, nutriționiștii recomandă o dietă alimentară echilibrată, în care să predomine legumele (50% din meniu), iar proteinele (carne/pește/ou) și făinoasele să fie fiecare câte 25%. Lor li se adaugă o porție de fructe, respectiv una de lactate.

Factorii de risc ai demenței

Demența nu este o boală a vârstnicilor, așa cum mulți credeau până acum, aceasta nu este o entitate, ci un tablou clinic. 

Factorii de risc pentru demenţă îi găsiți în articolul complet de pe DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel