Anda Călugăreanu a fost o artistă îndrăgită a României.
Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă deschiderea micro-expoziţiei 'Anda Călugăreanu', care conţine documente şi fotografii donate de familia artistei. Alecsandru Medeleanu, care a fost căsătorit cu Anda Călugăreanu din 1988 şi până la moartea acesteia în 1992, a păstrat timp de trei decenii documente ale artistei şi le-a donat Muzeului de Istorie pentru a fi păstrate şi a face parte din patrimoniul muzeal. 'Aceste fotografii şi documente reprezintă un act de recuperare a memoriei Andei Călugăreanu, întregind, totodată, istoria mişcării artistice şi teatrale din anii '60, '70 şi '80', transmite muzeul, prin intermediul unui comunicat.
Anda Călugăreanu, născută Anca Miranda Călugăreanu la 24 octombrie 1946, la Bucureşti, în raionul Griviţa Roşie, a urmat Şcoala Medie 'Dimitrie Cantemir' din Bucureşti, unde şi-a susţinut examenul de maturitate în anul 1964. A jucat teatru în trupa şcolii. La 12 ani era pe scena Teatrului Naţional, în sala 'Studio', jucând în spectacolul 'Tinereţe în freamăt. Feerie muzicală în 16 tablouri', text şi muzică de profesor Filip Davidsohn. 'A debutat pe scena Sălii Palatului în anul 1965, în spectacolul 'Cei 7 magnifici', cu mare succes la public. Era anul în care, îndrumată de Camelia Dăscălescu, începea o carieră de aproape trei decenii. Imediat după debut, în anii 1965-1968, a avut mai multe apariţii la Televiziunea Română şi în spectacole în Bucureşti şi în ţară. Cornel Fugaru a cooptat-o în trupa 'Sincron', cu care a cântat în anii 1965-1966', menţionează sursa citată. Primul premiu al carierei a fost câştigat la Festivalul de Muzică Uşoară de la Mamaia din 1966, premiu oferit de U.T.C.
La cea de-a doua participare la Mamaia, în anul 1972, a câştigat premiul III alături de Dan Spătaru cu melodia 'În rândul patru' şi premiul special pentru interpretare. La TVR, în numeroase emisiuni de divertisment a făcut echipă cu Florian Pitiş de care a legat-o o prietenie de o viaţă, şi cu Dan Tufaru, devenit mai târziu partener şi tatăl fiicei sale, Ioana, născută în 1977. Participarea la numeroase concerte şi festivaluri în ţară şi în străinătate i-a adus notorietate şi colaborări cu Orchestra Naţională Radio, discuri la Electrecord, colaborări frecvente cu Televiziunea Română la spectacole de divertisment şi programe de Revelion. Cuplul Anda Călugăreanu - Toma Caragiu a rămas în istoria televiziunii ca un reper al calităţii divertismentului. '
Teatrul a fost marea pasiune a Andei Călugăreanu şi o mare tristeţe totodată. După ani de zile de admiteri ratate, a urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie atunci când ajunsese deja un artist consacrat şi a absolvit facultatea în iunie 1987, la clasa Mihai Mălaimare, conform diplomei seria D. nr. 11011/1988, la specializarea Actorie, cu nota 10', reiese din comunicat. A avut numeroase şi valoroase colaborări cu teatrele din Capitală: Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional, Teatrul Nottara.
În anul 1990, Anda Călugăreanu a avut şansa unei burse oferite de Fondation pour une Entraide Intellectuelle Europeene, pentru a urma la Ecole Fratellini din Paris, cursurile de arta mimicii. S-a stins din viaţă la 15 august 1992.
Sursă foto: AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News