În timp ce obiceiurile bune te pot ajuta să devii cea mai bună versiune a ta, obiceiurile negative te pot împiedica să atingi excelența.
Iată cum se formează obiceiurile negative și ce poți face pentru a le împiedica!
Ciclul obiceiului
Primul pas pentru a recunoaște un obicei problematic este să te întrebi: „Cum am format acest obicei în primul rând?" Conform psihologie, obiceiurile se formează prin trei elemente: factori declanșatori, comportamente și recompense. Factorii declanșatori sunt lucrurile care te determină să te angajezi în obiceiul tău, comportamentele sunt obiceiul în sine și recompensele sunt modul în care obiceiul te face să te simți mai bine. Acest proces se numește Ciclul Obiceiului.
Să presupunem că ai obiceiul prost de a face cumpărături online prea des, uneori până la punctul în care cumperi mai mult decât îți poți permite. După ceva reflecție, ai putea realiza că te apuci de cumpărături doar atunci când te simți plictisit și singur. Asta pentru că, atunci când cumperi lucruri noi, te simți entuziasmat și primești o senzație temporară de împlinire care îți alină singurătatea. În acest caz, senzația de singurătate și plictiseala sunt declanșatorii, cumpărăturile online sunt comportamentul și alinarea emoțională și entuziasmul sunt recompensa.
Dacă ești blocat într-un ciclu negativ de declanșatori, comportamente și recompense, acesta poate fi un semn că obiceiul tău prost devine o problemă. Vestea bună este că, odată ce identifici fiecare element din ciclul obiceiului tău, poți ieși din el și poți opri obiceiurile proaste.
Un mod de a face asta este să notezi indiciile sau declanșatorii care te fac să dorești să te angajezi în obiceiul respectiv. Ce declanșează obiceiurile tale proaste? Odată ce știi care sunt indiciile tale, poți lua măsuri pentru a schimba lucrurile în mediul tău și a face obiceiurile mai puțin tentante.
De unde provine anxietatea? Cu toții o avem, dar nu o vom rezolva așa cum ne imaginăm
Intenția
Un psiholog subliniază că obiceiurile negative sunt de obicei dezvoltate inconștient și ca răspuns la stres. Pe de altă parte, obiceiurile pozitive sunt adesea formate conștient și prin efort continuu. Gândește-te la obiceiurile de care ești intenționat în propria viață. Dacă ai obiceiul de a face exerciții fizice, probabil ai început să faci asta intenționat pentru că știai că este bine pentru sănătatea ta. Prin repetiție, ai făcut din asta o parte a rutinei tale și acum este un obicei benefic.
Dar, dacă ai un obicei prost, cum ar fi procrastinarea, probabil este ceva ce ai început să faci neintenționat. Ai un comportament neintenționat pe care ai tendința să-l faci mai des când ești stresat? Dacă da, ai putea beneficia de monitorizarea acestui comportament pentru a evita să devină o problemă.
Un alt mod de a rupe obiceiurile problematice este să recunoști recompensa pe care ți-o oferă.
Natura versus educație
Obiceiurile tale sunt similare cu ale părinților tăi? Un psihiatri a spus că obiceiurile proaste sunt adesea învățate de la părinții noștri. Când vedem cum se descurcă îngrijitorii noștri cu diverse situații în timpul copilăriei, învățăm și noi aceste comportamente. Drept urmare, imităm obiceiuri proaste care temporar alină stresul sau durerea, dar nu sunt eficiente pe termen lung. De asemenea, obiceiurile proaste pot fi transmise genetic.
Oprirea unui obicei prost fără a-l înlocui cu altceva nu este eficientă și este probabil să ducă la o recidivă. Dar oprirea obiceiului și înlocuirea lui cu ceva mai bun te poate ajuta să-l înlături pentru totdeauna. De exemplu, atunci când simți nevoia de a te angaja în obiceiul tău, părăsește mediul și mergi la o plimbare pentru a te destresa și a te reîncărca. Continuă să faci asta în locul obiceiului și, în timp, vei înlocui vechiul comportament cu unul mai sănătos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News