Este posibil să implantezi amintiri false în mintea unei persoane?

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Bizar
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Filmul "Inception" ar putea avea corespondent în lumea reală, cu ceva eforturi de imaginaţie şi... multe experimente de laborator.

Se ştie că în mintea noastră se stochează o mulțime de informații, însă atunci când vine vorba de securitatea memoriei, creierul ar putea să nu facă faţă şi să creeze confuzii sau, în termeni IT, erori.

Cerecetătorii spun că pentru a implanta o amintire falsă, trebuie să faci persoana să confunde imaginația cu memoria, iar secretul pentru a realiza acest lucru este un procedeu simplu, verificat de psihologi.

Potrivit unui interviu din Psychology Today cu dr. Elizabeth Loftus, psiholog și cercetător la Universitatea din California, implantarea de amintiri false în mintea unei persoane depinde de modul în care se expune povestea. O relatare cât mai atractivă care să aibă şi legătură cu realitatea din viaţa subiectului ar putea ajuta la inducerea unor amintiri false.

Experiment relevant

În cadrul unui experiment, Loftus a testat credibilitatea relatărilor martorilor oculari ale unor accidente de mașină. Când participanții la studiu au fost rugați să spună exact ce au văzut că s-a întâmplat, au oferit detalii cât au putut de bine, unii relatând fapte mai vag, iar alții mai în amănunt.

Pe de altă parte, atunci când a întrebat aceleași persoane dacă au văzut „vreun far spart” la unul dintre vehiculele implicate în accident, cei care au auzit cuvântul „farul” și-au schimbat povestea, recunoscând că își aminteau de „farul” spart, chiar dacă, evident, nu era vorba de niciun far spart.

În cadrul unui alt experiment, Loftus le-a cerut participanților să-şi aducă aminte de momente din copilărie. Din nou, atunci când psihologul și-a îndemnat participanții să își amintească evenimente care nu au avut loc niciodată, aceștia au răspuns acceptând o versiune modificată a propriilor amintiri.

Cum ar fi posibilă implantarea de amintiri-fantomă

Omul de știință Carl Sagan susține că implantarea de amintiri false în oameni nu numai că este posibilă, ci este și relativ ușoară. Primul pas este să alegi o persoană „susceptibilă la manipulare”. Cu alte cuvinte, persoanele uşor de manipulat şi de convins sunt subiecţii ideali.

Următoare etapă este să creezi o amintire pe baza unui scenariu. Pentru a avea mai multe șanse de succes, amintirea falsă ar trebui să se fi „petrecut” cu cel puțin un an în urmă, să nu fie prea complexă și să nu fie ceva care să genereze reacții emoționale puternice.

După ce ai selectat amintirea și ținta, a treia sarcină este să te pregătești. Pentru a face acest lucru, va trebui să formulezi câteva detalii narative în jurul amintirii false. În acest caz, fii cât se poate de specific: Ce haine purta această persoană? Care au fost circumstanțele care au condus la eveniment? Care a fost decorul? Cine a fost acolo?

Cert este că acest subiect încă rămâne un mister iar cercetările continuă până la o mai bună înţelegere a fenomenului şi a minţii umane cu toate implicaţiile ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel