Endometrioza afectează aproximativ 176 milioane de femei din întreaga lume. Multe dintre acestea rămân nediagnosticate și, prin urmare, nu primesc tratamentul corespunzător.
Endometrioza este o boală, în care țesut similar cu mucoasa uterului este găsit în alte părți ale corpului. Aproximativ 10% dintre femeile cu vârstă reproductivă sunt afectate de endometrioză, aceasta echivalând cu 176 de milioane de femei din întreaga lume care au de-a face cu simptomele acestei boli încă din primii ani de viață.
Leziunile endometriale se pot regăsi peste tot în cavitatea pelvină, cum ar fi la nivelul ovarelor, al trompelor uterine, peritoneului, ligamentelor utero-sacrate, fundul sacului sau la nivelul pungii Douglas, relatează endometrioză.ro.
În plus, leziunile endometriale mai pot fi găsite pe cicatricile operației de cezariană, laparoscopie sau laparotomie, pe vezica urinară sau pe intestine, dar aceste locații nu sunt atât de comune. În cazuri și mai rare, endometrioza a fost găsită în interiorul vaginului, al vezicii urinare, pe piele și chiar în plămâni, coloana vertebrală sau creier.
Există mai multe ipoteze cu privire la ceea ce poate cauza endometrioza. Din păcate, niciuna dintre aceste teorii nu a fost dovedită și nici nu explică cu exactitate toate mecanismele asociate cu dezvoltarea acestei boli. În consecintă, cauza endometriozei rămâne necunoscută.
În momentul de față nu există niciun tratament cunoscut care să vindece complet endometrioza.
Metaplazia însemnă schimbarea unui tip de țesut normal cu un alt tip de țesut normal. A fost propusă ipoteza că țesutul endometrial are capacitatea de a înlocui, în unele cazuri, alte tipuri de țesut din afara uterului.
8 moduri de a te reconecta cu energia ta feminină. Folosește-le!
Menstruația inversă. Această teorie a fost propusă de către Dr. John Sampson în anii 1920. El a presupus că țesutul menstrual curge înapoi prin trompele uterine ( ceea ce se numește ”menstruație retrogadă” și se depozitează pe organele din zona pelvină, unde se depune și crește. Cercetătorii au descoperit că 90 % dintre femei au ”menstuație retrogradă”. Însă deoarece majoritatea femeilor nu dezvoltă această boală, unii doctori au ajuns la concluzia că altceva ar putea fi factorul declanșator al endometriozei.
Predispoziția genetică. S-a demonstrat faptul că rudele de gradul I ale femeilor care au această boală sunt mai predispuse să dezvolte endometrioză. Iar în cazurile în care există o legătură ereditară, boala trinde să fie mai rău în generația următoare.
Există studii în curs de desfășurare din întreaga lume care analizează probe sanguine de la surori cu endometrioză, în speranța de a izola o genă a acestei boli.
30 de afirmaţii pentru prosperitate. Cum să eliberezi ce îți aparține prin drept divin?
Diseminarea limfatică sau vasculară. Fragmentele endometriale pot trece prin vasele de sânge sau prin sistemul limfatic în alte părți ale corpului. Asta explică de ce endometrioza poate apărea și în părți îndepărtate, cum ar fi creierul, plămânii, pielea sau ochii.
Disfuncția sistemului imunitar. Unele femei cu endometrioză suferă de anumite defecte imunologice sau ale sistemului imunitar. Rămâne încă necunoscut dacă acest lucru este cauza sau efectul acestei boli.
Influențele mediului. Unele studii au arătat că factorii de mediu contribuie la dezvoltarea endometriozei, în special modul în care toxinele din mediul înconjurător influențează hormonii reproductivi și răspunsul sistemului imunitar în această situație. Însă această teorie nu a fost încă dovedită și rămâne controversată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News