O boală tăcută afectează una din zece femei. Vorbim despre endometrioză, o patologie care este încă în mare parte necunoscută publicului larg, deși foarte multe românce suferă de această maladie.
Endometrioza este o boală care ia la trântă femeile frumoase. De maladia aceasta cu nume ciudat au suferit și Marilyn Monroe, și Pamela Anderson. În termeni populari se numește ”boala femeilor frumoase”. Dar lăsând la o parte partea ”frumoasă” a bolii, endometrioza este o boală gravă. Nu ucide, dar unii spun că se comportă precum cancerul în sensul dezvoltării, extinderii la alte organe.
Endometrioza este o boală cronică gravă, care afectează una din zece femei și care poate duce la consecințe medicale grave dacă este tratată inadecvat. Endometrioza este departe de a fi o boala rară, la nivel mondial sunt aproximativ 200 de milioane de femei care suferă de aceasta boală, iar în România sunt peste 500.000 de femei care au diagnosticul de endometrioză.
Endometrioza constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit. De exemplu, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara, intestin; uneori, în cazuri rare, poate ajunge până la plămâni, măduva spinării, şi chiar la creier.
Până în prezent, cauzele apariției sale erau necunoscute și nu exista tratament specific. Acum, un nou studiu a oferit o perspectivă potențială asupra modului de tratare a endometriozei care afectează calitatea vieții femeilor.
O genă specifică crește riscul de endometrioză - cauza genetică a bolii.
Citeşte AICI continuarea articolului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News