Elefanții din Mozambic nu mai dezvoltă fildeși, ca urmare a braconajului intensiv.
Un nou studiu sugerează că braconajul intensiv pentru fildeși în anumite părți ale Mozambicului a dus la evoluția diferențiată a elefanților, mulți dintre ei nemaiavând colți, relatează BBC. Studiul publicat în revista Science a constatat că, în Parcul Național Gorongosa, o afecțiune genetică anterior rară a devenit mai comună, deoarece braconajul de fildeș folosit pentru finanțarea unui război civil a împins specia în pragul dispariției.
Înainte de război, aproximativ 18,5% dintre femele nu aveau în mod natural colți, dar această cifră a crescut la 33% în rândul elefanților născuți de la începutul anilor 1990.
Aproximativ 90% din populația de elefanți din Mozambic a fost sacrificată de luptătorii de pe ambele părți ale războiului civil care a durat din 1977 până în 1992. Braconierii au vândut fildeșul pentru a finanța conflictul dur dintre forțele guvernamentale și insurgenții anticomunisti.
La fel ca și în cazul culorii ochilor și al grupei de sânge la oameni, genele sunt responsabile pentru faptul că elefanții moștenesc colții de la părinți. Elefanții fără colți au fost evitați de vânători, ceea ce duce la o probabilitate crescută de a se reproduce și de a transmite trăsătura fără colți descendenților lor.
Cercetătorii au bănuit de mult că trăsătura, observată doar la femele, este legată de sexul elefantului. După ce genomurile elefanților cu colți și fără colți au fost secvențiate, analiza a arătat că tendința este legată de o mutație pe cromozomul X care este fatală pentru bărbați, aceștia nedezvoltându-se corespunzător în uter, mutație dominantă la femele.
Coautorul studiului, profesorul Robert Pringle de la Universitatea Princeton, a subliniat că descoperirea ar putea avea o serie de efecte pe termen lung pentru specie. El a menționat că, deoarece trăsătura fără fildeși a fost fatală pentru descendenții masculi, a dus la un declin al populației masculine în rândul elefanților în general. Acest lucru ar putea încetini recuperarea speciei, care acum se ridică la puțin peste 700 de exemplare în parc.
„Fără colți ar putea fi avantajos doar în timpul unui război”, a spus profesorul Pringle. "Asta are un cost."
Un alt impact potențial îl reprezintă schimbările aduse peisajului mai larg, deoarece studiul a dezvăluit că animalele cu colți și cele fără colți mănâncă plante diferite. Profesorul Pringle a subliniat că trăsătura ar putea fi reversibilă în timp, pe măsură ce populațiile se recuperează din pragul extincției.
„Așadar, ne așteptăm ca acest sindrom să scadă în frecvență în populația noastră de studiu, cu condiția ca imaginea conservării să rămână la fel de pozitivă precum a fost recent”, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News