Anii '80 în România au fost caracterizați de simplitate și ingeniozitate în bucătărie, inclusiv în ceea ce privește deserturile.
Prăjiturile de casă erau realizate din ingrediente disponibile în mod obișnuit și erau cel mai des reinterpretări ale unor rețete clasice. Iată câteva rețete tradiționale din acea perioadă!
1. Prăjitura Albă ca Zăpada
O prăjitură clasică, iubită pentru simplitatea și gustul său delicat.
Ingrediente pentru foi:
10 linguri de lapte
10 linguri de zahăr
10 linguri de ulei
1 ou
1 linguriță de amoniac (sau bicarbonat) stins cu puțin oțet sau zeamă de lămâie
Făină cât cuprinde (aprox. 500g)
Ingrediente pentru cremă:
1 litru de lapte
8 linguri de griș
250g unt
200g zahăr pudră
Zeama și coaja rasă de la 1 lămâie
Mod de preparare:
Se amestecă toate ingredientele pentru foi până se obține un aluat omogen. Se împarte aluatul în 3 părți egale și se coc foi subțiri pe dosul tăvii. Pentru cremă, se fierbe laptele cu grișul până se îngroașă. Se lasă să se răcească, apoi se amestecă cu untul frecat cu zahărul și cu zeama de lămâie.Se asamblează prăjitura alternând foile și crema. Se lasă prăjitura la frigider peste noapte pentru a se fragezi foile.
2. Prăjitura Televizor
O prăjitură multicoloră, des întâlnită pe mesele festive.
Ingrediente pentru foi:
200g zahăr
2 ouă
2 linguri de miere
2 linguri de lapte
2 linguri de unt
1 linguriță bicarbonat de sodiu
400g făină
Ingrediente pentru cremă:
1 litru de lapte
8 linguri de făină
250g zahăr
200g unt
Esență de vanilie
Ingrediente pentru blatul de cacao:
4 ouă
4 linguri de zahăr
4 linguri de făină
2 linguri de cacao
Mod de preparare:
Se amestecă ingredientele pentru foi și se coc două foi subțiri pe dosul tăvii. Pentru blat, se bat ouăle cu zahărul până devin spumă, se adaugă făina și cacaoa. Se coace blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Crema se prepară amestecând laptele, făina și zahărul la foc mic până se îngroașă, apoi se încorporează untul și esența de vanilie. Se asamblează prăjitura: foaie, jumătate de cremă, blat de cacao, cealaltă jumătate de cremă, foaie. Se lasă la rece înainte de servire.
3. Prăjitura Cartof
Această prăjitură simplă era făcută din resturile de prăjituri sau biscuiți.
Ingrediente:
500g biscuiți populari (sau resturi de prăjituri)
200g zahăr
150g unt sau margarină
3 linguri cacao
100ml lapte
2 linguri de rom (sau esență de rom)
100g nucă măcinată (opțional)
Mod de preparare:
Biscuiții se zdrobesc fin, iar zahărul se freacă bine cu untul sau margarina până devine o cremă. Se adaugă cacaoa, laptele, esența de rom și biscuiții zdrobiți (și nuca, dacă folosiți), amestecând bine până obțineți o compoziție omogenă. Din această compoziție se modelează "cartofi" de dimensiuni potrivite, care se trec apoi prin cacao sau nucă măcinată. Se păstrează la frigider până la servire.
Aceste prăjituri sunt exemplare pentru dulciurile din anii '80, când ingredientele erau puține, dar rezultatele erau mereu delicioase.
Gusturile de altădată. Două rețete tradiționale din anii '40 pe care le poți încerca și tu!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News