Dulciuri nostalgice. Rețete de prăjituri de casă din anii '80. Le mai pregătești?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Practic
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Anii '80 în România au fost caracterizați de simplitate și ingeniozitate în bucătărie, inclusiv în ceea ce privește deserturile.

Prăjiturile de casă erau realizate din ingrediente disponibile în mod obișnuit și erau cel mai des reinterpretări ale unor rețete clasice. Iată câteva rețete tradiționale din acea perioadă!

1. Prăjitura Albă ca Zăpada

O prăjitură clasică, iubită pentru simplitatea și gustul său delicat.

Ingrediente pentru foi:

10 linguri de lapte

10 linguri de zahăr

10 linguri de ulei

1 ou

1 linguriță de amoniac (sau bicarbonat) stins cu puțin oțet sau zeamă de lămâie

Făină cât cuprinde (aprox. 500g)

Ingrediente pentru cremă:

1 litru de lapte

8 linguri de griș

250g unt

200g zahăr pudră

Zeama și coaja rasă de la 1 lămâie

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele pentru foi până se obține un aluat omogen. Se împarte aluatul în 3 părți egale și se coc foi subțiri pe dosul tăvii. Pentru cremă, se fierbe laptele cu grișul până se îngroașă. Se lasă să se răcească, apoi se amestecă cu untul frecat cu zahărul și cu zeama de lămâie.Se asamblează prăjitura alternând foile și crema. Se lasă prăjitura la frigider peste noapte pentru a se fragezi foile.

2. Prăjitura Televizor

O prăjitură multicoloră, des întâlnită pe mesele festive.

Ingrediente pentru foi:

200g zahăr

2 ouă

2 linguri de miere

2 linguri de lapte

2 linguri de unt

1 linguriță bicarbonat de sodiu

400g făină

Ingrediente pentru cremă:

1 litru de lapte

8 linguri de făină

250g zahăr

200g unt

Esență de vanilie

Ingrediente pentru blatul de cacao:

4 ouă

4 linguri de zahăr

4 linguri de făină

2 linguri de cacao

Mod de preparare:

Se amestecă ingredientele pentru foi și se coc două foi subțiri pe dosul tăvii. Pentru blat, se bat ouăle cu zahărul până devin spumă, se adaugă făina și cacaoa. Se coace blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Crema se prepară amestecând laptele, făina și zahărul la foc mic până se îngroașă, apoi se încorporează untul și esența de vanilie. Se asamblează prăjitura: foaie, jumătate de cremă, blat de cacao, cealaltă jumătate de cremă, foaie. Se lasă la rece înainte de servire.

3. Prăjitura Cartof

Această prăjitură simplă era făcută din resturile de prăjituri sau biscuiți.

Ingrediente:

500g biscuiți populari (sau resturi de prăjituri)

200g zahăr

150g unt sau margarină

3 linguri cacao

100ml lapte

2 linguri de rom (sau esență de rom)

100g nucă măcinată (opțional)

Mod de preparare:

Biscuiții se zdrobesc fin, iar zahărul se freacă bine cu untul sau margarina până devine o cremă. Se adaugă cacaoa, laptele, esența de rom și biscuiții zdrobiți (și nuca, dacă folosiți), amestecând bine până obțineți o compoziție omogenă. Din această compoziție se modelează "cartofi" de dimensiuni potrivite, care se trec apoi prin cacao sau nucă măcinată. Se păstrează la frigider până la servire.

Aceste prăjituri sunt exemplare pentru dulciurile din anii '80, când ingredientele erau puține, dar rezultatele erau mereu delicioase.

Gusturile de altădată. Două rețete tradiționale din anii '40 pe care le poți încerca și tu!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel