După atacurile din 7 octombrie 2023, guvernul SUA și comunitatea evreiască din Statele Unite și-au concentrat atenția asupra Israelului. Revista The Conversation a discutat cu Hanna Shaul Bar Nissim, o expertă în filantropia evreiască, pentru a afla cum s-au schimbat tendințele recente în ceea ce privește donațiile din SUA către cauzele israeliene.
După atacurile din 7 octombrie 2023, guvernul SUA și comunitatea evreiască din Statele Unite și-au concentrat atenția asupra Israelului. Revista The Conversation a discutat cu Hanna Shaul Bar Nissim, o expertă în filantropia evreiască, pentru a afla cum s-au schimbat tendințele recente în ceea ce privește donațiile din SUA către cauzele israeliene.
Da. Organizațiile non-profit din Israel estimează că primesc anual aproximativ 2 miliarde de dolari în donații din alte țări. Peste jumătate din această sumă provine de la organizațiile și indivizii evrei din America de Nord, în special din SUA. Federațiile evreiești, organizații regionale care donează colectiv către cauze din SUA și din străinătate, fundațiile private de familie și fondurile cu consiliere pentru donatori furnizează cea mai mare parte a acestor fonduri.
În istorie, donațiile evreiești din SUA pentru cauze israeliene și alte forme de sprijin financiar pentru Israel, precum achizițiile de obligațiuni israeliene, au fost motivate de tradiții religioase, naționale și culturale.
Donațiile evreiești din SUA pentru cauze israeliene au fost semnificative încă de la înființarea țării acum 75 de ani, în 1948. Aceste donații au susținut programe și organizații seculare și religioase, au întreținut instituții comunitare, au finanțat activitatea organizațiilor de promovare și au satisfăcut nevoile sociale și educative.
Acest tip de filantropie reprezintă o expresie tradițională a atașamentului emoțional față de Israel, care este împărtășită de evrei cu diferite origini și denominații. Conform cercetărilor recente, aproximativ doi din trei evrei americani se simt personal conectați la Israel.
Mai mulți factori influențează suma de bani pe care evreii americani o donează pentru cauzele israeliene, inclusiv modificările aduse legilor fiscale americane cu privire la donațiile către organizațiile din străinătate. În ultimii ani, politicile sociale și religioase tot mai conservatoare ale Israelului - care intră în conflict cu politica liberală a majorității evreilor americani - au contribuit la scăderea donațiilor.
Tradițional, mai mulți evrei americani au donat pentru cauzele israeliene în timpul situațiilor de urgență, operațiunilor militare și dezastrelor naturale, și au oferit mai multe fonduri în timpul crizelor.
Cu toate acestea, aceste creșteri în donații au devenit mai mici în ultimele două decenii, iar donațiile evreilor americani pentru Israel au scăzut în general.
O creștere semnificativă a donațiilor a început imediat după 7 octombrie. Aceasta a inclus fonduri pentru organizații non-profit și achiziții de obligațiuni israeliene de către investitori individuali din SUA și din întreaga lume, precum și de guvernele locale și statale din SUA.
Eforturile de strângere de fonduri din SUA după 7 octombrie au adunat peste 100 de milioane de dolari în doar șapte zile după atacuri.
Mulți voluntari din SUA își pun la dispoziție timpul și expertiza pentru a acoperi nevoile operaționale și logistice.
Și unii israelieni care locuiesc în Statele Unite au ajutat la organizarea zborurilor charter prefinanțate pentru concetățenii lor care doresc să se întoarcă în Israel pentru a distribui ajutoare.
Filantropia evreiască din SUA pentru Israel se schimbase înainte de începerea conflictului actual. Încercarea controversată a guvernului de a schimba sistemul judiciar al Israelului, condusă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, a crescut interesul global pentru evenimentele care au loc în Israel și a divizat societatea israeliană.
Unii donatori evrei americani își exprimau obiecțiile și finanțau organizații israeliene care se opun schimbărilor.
Un grup de donatori bogați evrei americani și fundații de familie, de exemplu, a trimis o scrisoare deschisă către Netanyahu în februarie 2023, avertizând cu privire la consecințele negative potențiale asupra democrației israeliene și la prejudiciul pe care aceasta l-ar putea aduce relațiilor cu evreii din afara Israelului. Printre semnatari s-a numărat Charles Bronfman, unul dintre cofondatorii Birthright, programul care oferă excursii gratuite de 10 zile în Israel tinerilor evrei.
Mai multe corporații americane au promis să doneze ajutoare umanitare sau să dubleze donațiile angajaților, inclusiv Fox Corp. și Goldman Sachs.
Aceasta reprezintă o sursă rară de sprijin filantropic pentru Israel."
Sursă: Reuters.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News