Diferența dintre miere și zahăr, care îngrașă mai tare. În ce condiții își pierde mierea proprietățile

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Miere sau zahăr. Ambele produse au ceva în comun. Însă există și diferențe între ele. Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a explicat într-un video pe YouTube care este diferența între miere și zahăr, aflăm mai multe de la colegii de la DC Medical. 

Avantajul mierii în raport cu zahărul este însă puterea mai mare de îndulcire, motiv pentru care trebuie să folosim o cantitate mică. Mai exact, explică medicul, un vârf de linguriţă de miere îndulceşte cât o linguriţă de zahăr.

„Tot mai multe persoane au tendința să îndulcească cu miere. Care este diferența dintre miere și zahăr, dacă există. Vreau să vă spun că și mierea și zahărul, indiferent de culoare, că e brun, că e alb, căial, că este rafinat, nerafinat, din sfeclă sau din trestie, în nutriție ele se numesc agenți de îndulcire, sunt dizaharide, adică au două molecule, una de glucoză și alta de fructoză. 

Dacă până acum aveați impresia că mierea este o alternativă naturală și sănătoasă la zahăr, aflați că structura lor chimică este identică, dizaharide cu o moleculă de glucoză și una de fructoză. 

Există o diferență în miere: cele două molecule sunt libere. Adică, saliva albinelor scindează legătura dintre glucoză și fructoză. Din cauza asta mierea nu are nevoie de digestie. În momentul în care o înghițim, ea trece direct în sânge, nu necesită metabolizare, pe când aici avem nevoie de a scinda legătura dintre molecule”, a explicat Mihaela Bilic, medic nutriționist. 

Mierea are capacitatea de a îndulci mai tare, tocmai de aceea trebuie folosită cu moderație. 

„Nu întâmplător ca senzație de dulce, tocmai pentru că moleculele sunt libere, mierea are o putere de îndulcire mai mare. O veți simți mai dulce tocmai pentru că fructoza este liberă.

Din punct de vedere caloric, din nou, lucrurile sunt identice aici. Am 100 de grame de miere și 100 de grame de zahăr. Volumul diferă substanțial. De ce? Pentru că mierea este un fel de zahăr topit. În momentul în care voi folosiți în loc de zahăr miere pentru îndulcit, echivalența nu este linguriță la linguriță. Deci pentru linguriță cu vârf de zahăr puneți doar jumătate de linguriță de miere, ca să fie paritatea corectă.

Altfel riscăm, dacă puneți miere din belșug să aveți de două ori mai multe calorii. Mierea îndulcește mai tare, este mai condensată. O jumătate de linguriță de miere e suficientă cât să îndulcească pentru o linguriță cu vârf de zahăr.

Din punct de vedere caloric, în miere avem 300 de calorii pe suta de grame, în zahăr 400. Faptul că diferă volumul, putem spune că tot acolo suntem. Foarte puține persoane în văzut să pună doar un vârf de linguriță de miere. De obicei punem miere din belșug. În miere avem 20% apă și 80% glucoză fructoză”, a mai explicat Mihaela Bilic. 

Mierea își pierde proprietățile în anumite condiții

Introdusă în alimente fierbinți sau gătită, mierea își pierde proprietățile. 

„În momentul în care puneți miere în băuturi fierbinți la o temperatură mai mare de 70 de grade toate beneficiile ei, altele decât cele legate de calorii dispar. Deci mierea n-are voie să fie pusă nici la cuptor, nici în prăjituri, nici în băuturi fierbinți. Poate fi folosită pe post de agent de înducire, cum și este.

Dacă puneți miere în cafea, ați stricat și cafeaua. Eu aș pune-o pe o felie de pâine cu unt. Fiți zgârciți cu mierea, chiar dacă este naturală și plină de beneficii pentru sănătate. De îngrășat, îngrașă la fel ca zahărul”, a mai atras atenția medicul nutriționist.

Tot ce trebuie să știți despre mierea de Manuka. Citiți în continuare articolul pe DC Medical.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel