Diabetul de sarcină, una dintre cele mai frecvente tulburări întâlnite la gravide, poate să provoace multiple complicaţii, din ce în ce mai bine cunoscute, dar care pot fi gestionate printr-o alimentaţie adaptată, relatează joi AFP. Denumit 'de gestaţie', acest tip de diabet este 'asociat în mod semnificativ cu complicaţii ale sarcinii', rezumă un studiu amplu publicat joi în British Journal of Medicine (BMJ).
Această tulburare este diagnosticată printr-un nivel de glicemie prea mare pe perioada sarcinii. De obicei, dispare după naştere, deşi creşte riscul de a dezvolta diabet clasic în următorii ani. Este considerată una dintre cele mai frecvente tulburări la femeile însărcinate, deşi este dificil de stabilit o frecvenţă exactă având în vedere lipsa de consens cu privire la ceea ce constituie glicemia excesivă. Frecvenţa sa este, însă, în creştere în ultimii ani la nivel mondial, parţial pentru că excesul de greutate, care favorizează diabetul, este din ce în ce mai răspândit.
Studiul publicat în BMJ a încercat să afle mai multe despre riscurile pentru sarcină şi pentru nou-născut. Subiectul nu este nou şi se ştia deja despre existenţa unor complicaţii multiple, precum risc mai mare de cezariană sau de naştere prematură. Acest studiu, condus de cercetătorul chinez Fangkun Liu, este, însă, o 'meta-analiză', care reuneşte aproximativ 150 de studii preliminare, pe un număr de peste şapte milioane de femei însărcinate.
Cercetătorii au putut, astfel, să confirme existenţa a numeroase riscuri şi, o noutate importantă, să demonstreze mai bine că acestea sunt într-adevăr asociate diabetului şi nu, spre exemplu, simplei prezenţe a excesului de greutate.
Printre riscurile confirmate nu se numără doar cezariana şi naşterea prematură, ci şi preeclampsia - o tulburare manifestată prin hipertensiune arterială şi care poate evolua spre convulsii periculoase - dar şi o greutate anormal de mare la nou-născut. La unele femei este nevoie de un tratament cu insulină. Studiul menţionează riscuri deosebite pentru acesta din urmă, inclusiv dificultăţi de respiraţie la nou-născut. Totuşi, acest studiu este de asemenea liniştitor în ceea ce priveşte un risc deosebit de grav şi, în sine, încă slab evaluat, acela de deces al copilului la naştere. Nu există 'o diferenţă clară' în această privinţă la femeile cu diabet gestaţional, precum şi în ceea ce priveşte riscul de avort spontan, au notat autorii.
Chiar dacă riscurile rămân numeroase, acest lucru nu ar trebui să producă panică. Cu diabet sau nu, nu se pune problema ca o femeie însărcinată să-şi reducă drastic alimentaţia. 'Uneori, tratăm persoane care, aflate în dubiu, nu mai mănâncă', a declarat pentru AFP dieteticiana Hélene Louvet. 'A spune nu mai mănânc ca să nu crească (glicemia - n.a.) nu este o socoteală bună pe termen lung', a adăugat ea. Riscul de subnutriţie este deosebit de mare la o femeie însărcinată, ceea ce necesită un echilibru dificil de menţinut pentru gestionarea diabetului - controlul zahărului din sânge fără a afecta nevoile energetice. De aici şi importanţa consultării unui medic şi a unui dietetician.
Aceasta i-a determinat pe diabetologii francezi să publice, în urmă cu câteva săptămâni, recomandări detaliate, sub egida lui Hélene Louvet şi a colegei sale Atefeh Nikpeyma. 'Recomandările dietetice erau vechi şi foarte succinte - conţineau foarte puţine lucruri', a subliniat Louvet. Aceste noi reguli, care, evident, trebuie adaptate la situaţia fiecărei paciente, se bazează pe o abordare realistă: să se evite, pe cât posibil, tulburarea alimentaţiei pacientei. Astfel, nu se recomandă interzicerea absolută a tuturor alimentelor dulci, deşi în mod logic este necesară limitarea acestora, sau fracţionarea automată a meselor, chiar dacă aceasta rămâne o posibilitate în funcţie de evoluţia nivelului glicemiei. Este necesar 'să se ţină cont de situaţiile particulare asociate sarcinii, dar şi de diferitele constrângeri (obiceiuri alimentare, gusturi, situaţie socială, financiară, profesională şi organizaţională...) pentru a oferi pacientei sprijinul şi monitorizarea cele mai bine adaptate', rezumă studiul.
Sursa: AGERPRES(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News