Tristețea face parte din noi, din felul nostru de a fi, din gândurile noastre, indiferent de vârstă. Iar studenții, ”boboci”, în ani mai mari, masteranzi sau chiar doctoranzi pot să cadă în ghearele depresiei, una dintre afecțiunile din ce în ce mai întâlnite în ultima vreme.
„Dacă ar fi să fim foarte sinceri, am putea spune că tristețea apare din nemulțumire, când ajungi ca student, fie că ești la Medicină, fie că ești la Politehnică, la o structură tehnică, trebuie să te gândești foarte clar ce anume te face pe tine mulțumit. Și dacă își dai seama și conștientizezi gradul tău de mulțumire, atunci tu vei fi într-o siguranță emoțională. Dacă accepți nemulțumirea în viața ta, cu siguranță lucrurile vor evolua într-o direcție total diferită și atunci vei intra în contact cu depresia, ea te va face să te îndepărtezi de realitate, să nu mai faci față structurii academice și să îți dorești, din ce în ce mai mult, să faci orice altceva.
Depresia aceasta conține schimbări de decizii, respectiv un student bun se poate răzgândi peste noapte, în prezența depresiei, spunând în felul următor: Eu simt că nu este pentru mine sau nu mă mai regăsesc în ceea ce fac.
Boala este cea care ia decizii în locul studentului afectat de depresie și boala este cea care îi sugerează cumva, datorită lipsei de implicare, apariția demotivării, că facultatea sau universitatea la care a accesat și la care a intrat cu o notă mare, nu mai este bună pentru el.
De ce? Fiindcă boala spune în felul următor: Îmi dau prea multă energie pe ceva ce lui o să-i facă bine, respectiv persoanei, și mie o să-mi facă rău, adică nu o să pot să îl îmbolnăvesc mai tare. Dacă boala ar avea conștiință de sine, atunci am privi-o ca pe o persoană nouă, aflată în interiorul nostru, ce se dezvoltă în baza tuturor tipurilor de tristețe pe care noi le acumulăm”, a spus psihologul Radu Leca pentru DC Medical.
Mai mult, psihologul susține că există foarte mulți pacienți care, „odată ce au intrat în depresie, datorită faptului că tristețea este seductivă, înlocuiesc fericirea cu tristețea și se simt fericiți doar când sunt triști și atunci le este foarte greu, dacă nu imposibil, să iasă din depresie”, dar mai ales că aceștia se află la numai câțiva pași de o depresie majoră.
Sfat pentru colegii psihologi universitari
„Va veni vreun psiholog să vorbească cu studentul”, se întreabă retoric Radu Leca. „Poate, nu este obligatoriu. Eu unul, fiind și psihologul Universității Politehnica din București, merg și mai vorbesc cu studenții încercând să îmi dau seama care dintre ei are nevoie de prezența și ajutorul meu”, ne-a spus Leca.
De altfel, acesta a lansat și o recomandare pentru psihologii universitari și anume „să iasă din birou și să meargă la facultățile pe care le păstoresc și să vorbească în cadrul sesiunilor de informare cu studenții din toți anii, nu doar din anul I, să aibă întâlniri cu grupe în așa fel încât să vizualizeze tipurile de studenți care fac parte din acele grupe. Iar în baza unei noțiuni destul de complicate – analiză și evaluare comportamentală – să poată găsi persoanele care sunt în interiorul tulburării de anxietate și în cazul tulburări denumite popular depresie”, a mai spus psihologul Radu Leca.
Potrivit lui Radu Leca, tulburarea de depresie te face să nu îți dorești să mai faci nimic în viața ta.
„Te îndepărtează de oamenii din jur, de familie, vei începe să ai probleme cu toți cei din jurul tău, de la zgomotele mici la cele mari, de la un simplu plescăit la toate elementele care fac parte din structura de familie, ce ai de făcut și când, tipuri de responsabilități și, evident, învățatul”, a mai spus psihologul.
Depresia distruge:
- Conexiunea cu realitatea
- Conexiunea cu propriul sine
- Conexiunea cu viitorul
„Nu avem cum să ne luptăm cu o persoană care nu își mai vede viitorul și acela este momentul în care avem nevoie de intervenție terapeutică specială și ajutor din partea psihiatru”, a precizat psihologul.
Ce sfaturi are psihologul pentru părinții acestor studenți
Potrivit lui Radu Leca, lucrurile sunt clare pentru părinți, aceștia trebuind să urmărească „cele 5 elemente” care conduc la ideea de episod depresiv:
- Privirea în gol
- Lipsa poftei de mâncare
- Apariția insomniilor
- Scăderea în greutate
- Irascibilitatea.
Citiți articolul integral și ce alte sfaturi are pshiologul pentru studenții depresivi pe DCMedical!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News