Delia Matache este unul dintre cei mai nonconformiști și apreciați artiști din România. Artista se reinventează și uimește cu fiecare proiect, iar publicul ei este tot mai numeros. Pe lângă publicul deja format, vedeta se bucură și de aprecierea generației tinere.
Cei de la Spectacola au stat de vorbă cu Delia Matache pentru a afla care este secretul succesului ei, dar și care sunt valorile în care crede.
SPECTACOLA: Ești unul din puținii artiști care reușesc să rezoneze cu mai multe generații. Vin din urmă generații întregi de fani Delia. Cum reușești să ajungi la noua generație și să îți păstrezi, în același timp, publicul deja format?
Delia: Mie nu mi-a plăcut niciodată să stau în tipare, să îmi impun limite, nu mi-am propus niciodată să plac tuturor. Prin acest fel de a fi al meu și prin modul în care am ales să mă dezvolt ca om și ca artist, am reușit să mă apropii de feluri diferite de public, pentru că mereu am explorat, m-am jucat, am încercat și am vrut să fiu eu. Dacă publicul a rezonat, atunci nu îmi rămâne decât să mă bucur.
SPECTACOLA: Cum era Delia în copilărie și ce nu s-a schimbat nici acum?
Delia: Eram la fel de visătoare, de spontană, dar ascultătoare în ciuda firii mele rebele. Pasionată de muzică, dornică să devin artist.
SPECTACOLA: În copilărie, ce visai să devii „când vei fi mare”?
Delia: Artist, muzician, nu exista o altă opțiune. Am studiat muzica de mică, știu să cânt la mai multe instrumente, cumva nu mi-am prea dat voie să mă văd făcând altceva decât muzică.
SPECTACOLA: Crezi in destin sau crezi că, mai degrabă, omul își face norocul cu mana lui?
Delia: Cred că există un drum trasat pentru fiecare, dar cred enorm în muncă și pasiune.
SPECTACOLA: Ai vreun artist internațional care te inspiră?
Delia: Sunt mulți și tot apar. Uite, acum din generația mai nouă: Rosalia, Doja Cat, dar și Rihanna,
SPECTACOLA: Cariera ta a fost într-o continuă ascensiune, încă de la primii pași în muzică. Ai întâmplinat și obstacole în drumul spre succes?
Delia: Clar au fost și obstacole, nu cred că există persoană să nu fi întâlnit obstacole în carieră, indiferent de domeniu. E important doar cum te raportezi la ele, dacă alegi să te doboare sau cauți resurse să mergi mai departe și foarte important, să te înconjori de oameni care cred în tine și îți pot fi aproape să te ajute să evoluezi.
SPECTACOLA: Ai avut vreun moment în care te-ai gândit să renunți la muzică? Ce altceva ai fi putut face, dacă nu era muzica?
Delia: Nu, niciodată nu m-am gândit să renunț la muzică și oricum, dacă prin absurd, aș fi renunțat, probabil aș fi ales tot un domeniu creativ.
La cât de pasionată sunt acum de ascensiunile pe munte, mi-ar plăcea să fac asta cât mai des cu putință.
SPECTACOLA: Care este cea mai dureroasă critică pe care ai primit-o în cariera ta? Dar cea mai frumoasa lauda?
Delia: Multe dintre critici nu sunt dureroase pentru simplul motiv că nu sunt exprimate pe fapte concrete, ci mai degrabă pe emoții puternice sau pe efect de turmă sau dintr-o gândire limitativă. Fără să vreau să sune ofensator sau jignitor.
Criticile dureroase, dar pe care le iau în considerare, sunt cele bazate exclusiv pe fapte concrete, pe greșeli pe care le-am făcut la un moment dat.
Cele mai frumoase laude sunt de regulă legate de muzica pe care am compus-o, de concertele pe care le-am susținut.
SPECTACOLA: Ai reacționat, în ultima vreme, în fața unor situații amplu dezbătute în mediul online. Unul a fost chiar în cadru emisiunii iUmor, unde ai intervenit când un concurent a făcut o glumă despre violența domestică. A doua oară a fost recent, după declarațiile Vioricăi Vodă, de la Premiile Gopo, când ai relatat un episod halucinant din adolescență, despre profesorii care făceau tot felul de comentarii la adresa elevelor. Exemplele pot fi multe, iar femeile care vorbesc despre lucrurile acestea sunt puține.
Care crezi că este motivul pentru care femeile preferă să tacă și ce ar trebui făcut pentru ca situațiile acestea să nu se mai întâmple?
Delia: Multe femei aleg să tacă pentru că sunt judecate, stigmatizate, jignite, izolate, evitate, făcute să se simtă prost dacă ar încerca să prezinte o situație care li s-a întâmplat și care îl care ca protagonist pe un domn respectabil, cu o imagine impecabilă.
Ar fi important ca femeile să se susțină una pe cealaltă, ca și bărbații cu coloană vertebrală să le ia apărarea sau să le fie aproape atunci când află despre o astfel de situație în care o femeie a fost agresată verbal, fizic, sexual.
SPECTACOLA: Ca artist, te-ai lovit vreodată de situații de genul acesta? Dacă da, cum ai reacționat?
Găsiți răspunsul Deliei și interviul complet pe Spectacola.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News