De unde vine expresia "Dragobetele sărută fetele?” Mituri și superstiții care aparțin zilei de 24 februarie

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
pexels.com
pexels.com

Mâine, celebrăm sărbătoarea iubirii în țara noastră! În fiecare an, pe 24 februarie, iubim românește.

Dragobetele este simbolic denumit "Cap de primăvară". De fapt, el este fiu al Dochiei sau chiar Cupidon. De asemenea, este asociat și cu Eros, zeu al iubirii în mitologia greacă.

Această sărbătoare este celebrată la data de 24 februarie. Aparent, această dată nu a fost aleasă la întâmplare, pentru că ziua în cauză este data la care natura renaște. De asemenea, pe 24 februarie, se spune că începe și anul agricol.

Nu doar natura renaște, ci și dragostea! În România, la această dată, oamenii se pregătesc pentru venirea primăverii. Este înnoirea firii, iar pasările își caută cuibul. Ursul iese din hibernare.

Cele mai celebre CINCI melodii de dragoste din toate timpurile

De unde a venit expresia "Dragobetele sărută fetele?"

Ei bine, această expresie românească face referire la una dintre tradițiile asociate acestei sărbători. Deși nu se cunoaște precis originea acestei expresii, se spune că în data de 24 februarie, fetele și băieții se adunau în aer liber, pentru a marca începutul primăverii. Era momentul ideal pentru a se îndrăgosti. 

Fetele erau sărutate de către băieți, ca un gest de iubire, admirație și respect.

Așadar, această expresie a devenit populară, fiind folosită ca să descrie această tradiție de Dragobete.

Zodii și dragoste. Care sunt cei mai romantici nativi ai zodiacului?

Ce superstiții și tradiții sunt respectate de Dragobete în România?

1. Sărutul dragostei

Pe 24 februarie, bărbații sărută fetele, ca un gest de iubire și apreciere. 

2. Se spală cu zăpadă

Se zice că, în dimineața acestei zile, fetele erau cele care își spălau fețele cu zăpadă. Daca făceau acest gest, își păstrau frumusețea și tinerețea pe tot parcursul anului.

3. Nu se face treabă

De Dragobete, se interzice munca în gospodărie. În caz contrar, ai putea să atragi ghinionul și să împiedici găsirea unui partener de viață. 

4. Se merge la plimbare în aer liber

De Dragobete, tinerii mergeau la plimbare în grupuri, mai ales pe câmp sau în pădure, ca să se bucure de venirea primăverii și să petreacă mai mult timp în natură.

5. Se culeg flori de primăvară

În această zi, fetele culegeau flori de primăvară. Acest gest semnifică noroc în dragoste și găsirea unui partener perfect.

Acestea sunt doar câteva dintre tradițiile și superstițiile asociate cu Dragobetele în cultura românească. Este important de menționat că aceste obiceiuri pot varia în funcție de regiune și comunitate, iar unele dintre ele au fost reinterpretate sau uitate în timp.

Vezi și: Sf. Valentin şi Dragobete: De ce TREBUIE să cumpărăm ciocolată, cosmetice și bijuterii doar din locuri autorizate?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel