De ce tot mai mulți români aleg singurătatea? „Poate fi un trend, pentru că tinerii vor un trai fără familie și fără griji!”

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Singurătatea este o problemă recurentă în țara noastră. Dar nu doar vârstnicii sunt singuri, ci și tinerii. Care sunt motivele?

De ce tot mai mulți oameni aleg singurătatea?

Or fi sau nu de vină gadgeturile? Cert este că ne place tot mai mult singurătatea, iar asta o spun și statisticile. În țara noastră, nu mai puțin de 2.5 milioane de gospodării sunt înregistrate cu un singur locatar. 

CINCI tipuri de singurătate. Te ajută să te cunoști mai bine!

Pare a fi un trend, mai ales la orașe. Tot mai mulți tineri aleg un trai fără familie și fără griji. Iată și explicațiile pentru acest lucru.

Singuri! Așa preferă tot mai mulți oameni să locuiască, potrivit Institutului Național de Statistică. Cei mai mulți oameni care locuiesc singuri sunt în orașe, peste 1.3 milioane de români. Asta înseamnă mai mult de jumătate din totalul românilor care trăiesc singuri.

Fenomenul acesta ia amploare inclusiv în rândul tinerilor. Un caz concret: Ramona are 41 de ani, locuiește singură deja de 6 ani și recunoaște că viața în doi nu i se mai pare o idee atât de bună, iar cu singurătatea s-a obișnuit rapid. „Eu locuiesc singură, sunt singură și nu vreau pe nimeni. Sunt ok, mă simt foarte bine. Sunt fixată pe curățenie, nu suport mizeria, nu suport deranjul, așa că nu m-aș mai muta cu nimeni. La vârsta asta stau foarte bine așa!

Impactul tehnologiei asupra sentimentului de singurătate. Conexiunea online nu este suficientă!

De asemenea, o altă femeie întărește acest argument: "Cred că este foarte greu să îți găsești pe cineva compatibil cu principiile tale, așa că mulți preferă să rămână singuri, din această cauza mai ales. Este mai comod și apare și obișnuința.”

Cei mai mulți dintre cei singuri sunt bătrânii!

Combaterea Singurătății cu Ajutorul Afirmațiilor Pozitive

Ce spune sociologul Ciprian Iftimoaiei?  "Însingurarea e un fenomen social influențat de mulți factori economici sau demografici. În general sunt ocupate de persoane în vârstă, femei, care în medie trăiesc cu 7 ani mai mult în România. Ne așteptăm să găsim în acele locuințe ocupate de o singură persoană mai mult femei decât bărbați.”

De asemenea, psihologii vorbesc și despre un fenomen de însingurare apărut în urma migrației românilor peste hotare.

„Poate fi o consecință a plecatului masiv din țară în urmă cu câțiva ani au plecat mulți părinți ai unor copii care acum sunt adulți și probabil au rămas singuri", a spus Liliana Popa, psiholog la Institutul Socola din Iași.

Totuși, chiar și așa, suntem departe de cifrele din zonele vestice. În Danemarca aproape jumătate din populație locuiește singură. 

Care sunt cele mai mari frici ale oamenilor? Teama de eșec sau de singurătate, în top

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience

Asociatia Astrologilor


pixel