De ce se teme câinele tău de artificii? Iată câteva sfaturi pentru a-l ajuta să treacă peste această perioadă!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Practic
Freepik.com
Freepik.com

Inconștiența unora reprezintă frica altora. Aici discutăm despre specificul artificiilor sau al pocnitorilor din această perioadă. Cum ne protejăm câinii, suflete nevinovate, de aceste zgomote?

Deși luminițele strălucitoare și zgomotele puternice ale artificiilor pot fi distractive pentru oameni, pentru câini acestea pot fi dezorientante, confuze și chiar înfricoșătoare. Iată câteva motive pentru care câinii se tem de artificii și cum îi poți ajuta să facă față.

Artificiile sunt zgomotoase

Câinii au un auz excepțional. Dacă un câine vine alergând la sunetul unui ambalaj de mâncare foșnind într-o altă cameră, îți poți imagina cât de sensibili sunt la sunetele artificiilor. La fel ca tunetele și fulgerele, zgomotul produs de artificii este puternic și neașteptat, ceea ce pune mulți câini în alertă.

Artificiile sunt imprevizibile

Majoritatea oamenilor se așteaptă la artificii înainte ca acestea să înceapă. De exemplu, pe 31 decembrie, mulți abia așteaptă să aprindă artificiile sau să meargă la un spectacol. Dar câinii nu au acest reper. Pentru ei, este doar o zi obișnuită, iar când zgomotele puternice și luminile strălucitoare încep, nu au nicio idee ce se întâmplă sau de ce.
În plus, zgomotele și luminile artificiilor sunt mereu diferite și apar la intervale aparent aleatorii, ceea ce face imposibil pentru câini să se obișnuiască cu ele.

Câinii percep artificiile ca pe o amenințare

Zgomotul și imprevizibilitatea artificiilor îi fac pe mulți câini să le perceapă ca pe o amenințare. Aceasta declanșează răspunsul de tip „luptă sau fugi”. Câinele tău poate lătra la zgomote sau poate încerca să fugă și să se ascundă. De asemenea, pot apărea alte semne de anxietate, precum neliniștea, gâfâitul, mersul agitat sau scâncetele.

Zece superstiții ciudate și înfricoșătoare de Crăciun din întreaga lume. Cât de paranormală e situația?

Cum să-ți ții câinele în siguranță și calm

Ține câinele înăuntru

Chiar dacă câinele petrece majoritatea timpului afară, adu-l în casă în timpul artificiilor. Acest lucru îl va împiedica să fugă atunci când se simte speriat, ceea ce îi poate pune viața în pericol.

Creează un spațiu sigur

Dacă câinele este obișnuit cu o cușcă, pune-i la dispoziție acest loc, deoarece probabil îl consideră deja un spațiu sigur. Dacă nu, pune-l într-o baie sau într-o altă cameră mică, cu muzică sau sunet alb pentru a estompa zgomotul artificiilor. Pune-i în cameră patul, pătura și jucăriile preferate pentru a-i oferi un plus de confort.

Încearcă o vestă calmantă

Vestele și cămășile calmante aplică o presiune ușoară și constantă. Multe dintre ele sunt liniștitoare pentru câini și le oferă un sentiment de siguranță.

Lucrează cu câinele tău

Desensibilizare

Începe să lucrezi cu câinele din timp, înaintea sărbătorilor în care știi că vor fi artificii, pentru a-l desensibiliza la aceste zgomote. Poți începe prin a reda sunete de artificii la un volum redus în timp ce te joci cu câinele și îi oferi recompense. În timp, crește treptat volumul în cadrul acestor sesiuni de joacă.

Nu toți câinii se tem de artificii, dar este important să îți amintești că animalul tău își ia indicii de la tine. Dacă reacționezi exagerat atunci când câinele este calm, este posibil ca în timp acesta să dezvolte anxietate față de artificii. Încearcă să-ți păstrezi calmul și să menții o atmosferă liniștită.

Înțelegând de ce câinii se tem de artificii, poți aborda mai bine temerile câinelui tău și îl poți ajuta să rămână calm.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel