De ce nu te mai poți iubi după o experiență traumatică? Nu te lăsa bătut!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Este esențial să recunoaștem că trauma afectează pe fiecare în mod diferit. Ceea ce poate fi traumatic pentru o persoană poate să nu fie pentru alta. Trauma poate include experiențe precum abuzul fizic sau psihologic, intimidarea, neglijarea emoțională sau martorul violenței

Termenul de iubire de sine este adesea înțeles greșit ca răsfățul prin activități de îngrijire personală, cum ar fi băile cu spumă și arderea lumânărilor. Dar este vorba despre cultivarea unei conexiuni autentice cu tine însuți și înțelegerea propriilor nevoi. După traumă, această conexiune poate părea tensionată sau chiar pierdută.

Un alt motiv pentru care este dificil să ne iubim după traumă este că trauma afectează simțul valorii proprii. Când se întâmplă ceva groaznic, ne poate face să simțim că nu suntem suficient de buni sau că, într-un fel, merităm ceea ce ni s-a întâmplat. Aceste gânduri negative pot începe să preia controlul, făcând dificil să credem că merităm iubire, chiar și din partea noastră.

Când se întâmplă ceva traumatic, ne poate zdruncina până în măduva oaselor și pierdem sentimentul de siguranță și securitate pe care îl aveam în noi înșine și în lume. Este ca și cum pământul de sub picioarele noastre dispare brusc, lăsându-ne vulnerabili și expuși.

Este comun să dezvoltăm mecanisme de adaptare pentru a face față durerii traumei. Posibil să dăm vina pe noi înșine sau închizându-ne emoțiile ca un scut împotriva unei dureri suplimentare. Dar, deși aceste mecanisme de adaptare pot oferi o protecție temporară, ele ne țin și blocați într-un loc singuratic și nefericit, incapabili să mergem înainte. Construirea unui zid în jurul inimii noastre poate ține durerea la distanță, dar ne împiedică și să ne deschidem către posibilitatea vindecării, creșterii și iubirii de sine.

Efectele devastatoare ale iubirii neîmpărtășite. Te afli în această situație?

Pași către iubirea de sine:

  1. Recunoaște impactul traumei asupra vieții tale. Aceasta înseamnă să îți permiți să simți toate emoțiile haotice care vin odată cu ea: furia, tristețea, frica. Este în regulă să nu fii bine. Dă-ți permisiunea să plângi și să procesezi ceea ce s-a întâmplat.
  2. Încearcă să provoci acele gânduri și credințe negative pe care trauma le-a plantat în mintea ta. Înlocuiește-le cu unele mai echilibrate și mai pline de compasiune. De exemplu, în loc să îți spui că ești de neiubit, amintește-ți de punctele tale forte și de realizările tale.
  3. Caută sprijin atunci când ai nevoie, fie că este vorba de prieteni, familie sau un terapeut. A avea pe cineva cu care să vorbești poate face o diferență imensă.
  4. Îngrijirea personală este un alt aspect vital al învățării iubirii de sine după traumă. Aceasta înseamnă să ai grijă de bunăstarea ta fizică, emoțională și mentală. Fă-ți timp pentru activități care îți aduc bucurie și relaxare, fie că este vorba de o plimbare în natură, practicarea mindfulness-ului sau răsfățul printr-un hobby pe care îl iubești.
  5. În sfârșit, fii răbdător și blând cu tine însuți. Vindecarea după traumă este un proces și este în regulă să iei lucrurile pas cu pas. Celebrează-ți progresul, oricât de mic ar fi, și amintește-ți că este în regulă să ai regrese pe parcurs. Ceea ce contează este că faci un efort să te iubești și să ai grijă de tine.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play



Asociatia Astrologilor


pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?