De ce avem nevoie de sport, nu doar de performanţă. Cât de tare ne afectează lipsa acestuia?

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Sport
Pixabay.com
Pixabay.com

De ce trebuie să facem sport? De ce e sportul important într-o societate? Facem sport doar pentru performanţă? Colegii de la DC Sport au scris un articol cu informații utile despre acest subiect.

Studiile arată că în rândul tinerilor, motivele pentru lipsa de activitate sportivă sunt variate. Lipsa de timp rămâne un factor semnificativ care afectează aproximativ 25% dintre adolescenți, în timp ce lipsa de motivație este raportată de aproximativ 35% dintre aceștia. Bariera financiară este menționată de aproximativ 15% dintre tineri ca un impediment în calea activităților sportive. Problemele de sănătate fizică și de mobilitate afectează aproximativ 20%, iar lipsa de facilități sportive în comunități este o preocupare pentru aproximativ 12% dintre aceștia.

Tot timpul, în România, avem această ipocrizie, că nu mai vin copiii către sport. Uite că la Federaţia Română de Kempo vin, avem 10.000 de sportivi legitimaţi. Şi mai aud o chestie, că de ce să se ducă copiii la kempo şi nu la alte sporturi. Păi, le spun eu să nu se ducă? Fotbalul este sportul rege, nu trebuie să ne ascundem după deget. Toată lumea face fotbal, inclusiv cei care nu fac fotbal joacă fotbal. La plajă doar nu facem kempo. Toată lumea se pricepe la fotbal şi politică. Şi noi, în sală, la antrenamente, avem momente când vrem să scoatem elevii din monotonie şi mai jucăm fotbal. Sigur, la noi e diferit, dar alergăm după minge. Să dăm Cezarului ce e al Cezarului. Dar mai sunt şi alte sporturi. La nivel mondial, numărul de sporturi este uriaş. Noi, în România, ne-am axat pe câteva sporturi, dar la nivel mondial vorbim de un număr uriaş, şi e tocmai pentru ca un număr cât mai mare de copii să se îndrepte către un anumit sport. 

Cum să faci sport acasă? Trucuri la îndemâna oricui

Degeaba îi spui unui copil că trebuie să facă un anumit sport, că asta e regula decisă la nivel de guvern. El se duce către ce vrea. Iată că în România sunt aproape 70 de federaţii sportive naţionale, care reprezintă 70 de ramuri sportive. Ungaria, cu o populaţie la jumătate cât România, are 105 federaţii naţionale. Eu mai aud voci sinistre care, neavând viziune asupra a ceea ce se întâmplă pe plan mondial, spun că sunt prea multe federaţii. Ne dăm de ceasul morţii că avem 70 de federaţii la 20 de milioane de locuitori. Este bine să existe un număr mare de sporturi şi e bine ca această paletă să fie atractivă pentru un număr cât mai mare de oameni. Ce ne dorim ca societate? Să îi ţinem pe copii pe stradă, sau în diverse medii nocive, sau să fie în medii organizate? În cazul nostru, sportul. Cu cât copiii vin mai mult către sport, cu atât e mai bine pentru noi, ca societate. Prefectul Bucureştiului spunea foarte bine că o sală de sport în plus înseamnă un spital în minus. E foarte bine, dar din păcate e la nivel de teorie", a declarat Amatto Zaharia, preşedintele FR Kempo, în exclusivitate pentru DC SPORT. 

De ce sport? 

L-am întrebat pe Amatto Zaharia dacă sportul trebuie făcut doar cu gândul la performanţă sau dacă sportul e esenţial în primul rând pentru alte lucruri. 

"Teoria asta, lansată de unele persoane aflate vremelnic la conducerea unor instituţii, conform căreia performanţa e...citește continuarea pe DCSport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel