De ce ai tensiune dimineața? Orele la care să nu îți iei niciodată tensiunea!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Pexels.com
Pexels.com

Valoarea tensiunii arteriale este un real motiv de îngrijorare. Ar trebui să ținem evidența valorilor pe care le avem, pentru a ne asigura că suntem sănătoși. Colegii noștri de la DCMedical au scris un articol cu multe informații utile despre tensiunea arterială.

Tensiunea arterială este măsura forței cu care sângele lovește pereții arterelor pe măsură ce este pompat de inimă. Aceasta se măsoară în milimetri de mercur (mmHg) și este prezentată ca două valori: tensiunea sistolică și diastolică.Tensiunea sistolică este valoarea superioară și măsoară presiunea arterială în momentul în care inima bate și pompează sângele.Tensiunea diastolică este valoarea inferioară care indică presiunea arterială atunci când inima este în repaus, între bătăi.Tensiunea arterială ne oferă informații vitale despre funcția inimii și sănătatea vaselor de sânge. O tensiune arterială anormal de mare sau scăzută poate indica probleme de sănătate care necesită atenție medicală.

Primul caz înregistrat de măsurare a tensiunii arteriale a fost efectuat de reverendul Stephen Hales în 1711. Hales a introdus un tub de sticlă în artera unui cal și a observat creșterea și scăderea sângelui în tub, concluzionând că acest lucru era probabil cauzat de presiunea fluctuantă din arterele calului. Cu toate acestea, tehnica lui Hales nu a fost potrivită pentru a fi testată pe oameni, deoarece era prea invazivă și foarte nepotrivită pentru utilizarea clinică. Calul a murit de fiecare dată.

Care este tensiunea recomandată, de fapt, pentru că valorile s-au tot schimbat de-a lungul timpului.

120 cu 80, o valoare greșită. "Nu se va întâmpla niciodată asta"

"Aici este o discuție. Sunt niște ghiduri pe care toată lumea are obligația să le respecte și sigur să facem într-un fel o clasificare a pacienților în baza acestor ghiduri. Așa este corect. Până la urmă trebuie să ne încadrăm cumva. 

Discuția a fost că undeva peste 140 cu 90 tensiunea arterială suntem considerați hipertensivi.

Între 130 și 140 cumva suntem considerați la o hipertensiune de graniță, că ar trebui să avem sub aceste valori.

Sub aceste valori într-un mod confortabil pentru atitudinea, metabolismul nostru și activitate noastră. Pentru că noi trebuie să fim conștienți că niciodată nu avem aceeași valoare de tensiune de când ne sculăm până a doua zi dimineață.
În niciun caz. 

Dacă mergem în terapie intensivă, unde pacienții sunt monitorizați și îi întrebăm pe pacienții noștri: fiul dvs. a venit astăzi - casă dau un exemplu - vom observa o creștere a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale, pentru că răspundem emoțional la aceste lucruri.

Sunt modul nostru de adaptare la viața de zi cu zi. Sigur, noi încercăm să le păstrăm cumva sub o anumită valoare, dar categoric nu vom reuși", a declarat medicul Dr. Rodica Niculescu, medic specialist Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

În 1974, Panasonic a introdus primele dispozitive oscilometrice digitale. Aceste tensiometre măsoară presiunea transmisă la manșetă de sângele care trece printr-o arteră îngustată în gama de presiuni ale manșetei. Aceste date sunt folosite pentru a estima tensiunea arterială sistolică și diastolică. În anii 1980, măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu a devenit larg răspândită.

Citește articolul în continuare pe dcmedical.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel