Dan Shapiro, negociator la Harvard, despre cum putem câștiga un conflict: „Există trei mari bariere!”

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Practic
Freepik.com
Freepik.com

Dan Shapiro, negociator de la Harvard, explică modalitățile prin care ne putem câștiga un conflict. Iată unde greșim în timpul certurilor!

Fondatorul și directorul Programului Internațional de Negociere de la Harvard, Daniel Shapiro predă un curs foarte apreciat despre negociere la Colegiul Harvard. Instruiește stagiari în psihologie la Harvard Medical School/McLean Hospital și conduce sesiuni de educație executivă la Programul de Negociere de la Harvard Law School, Harvard Kennedy School și Harvard Medical School/McLean Hospital. De asemenea, a predat la Facultatea de Drept și Diplomație Fletcher de la Universitatea Tufts și la Sloan School of Management de la Massachusetts Institute of Technology.

Iată ce ne spune!

„Mă simt personal incomod în preajma conflictelor. Dar conflictul este util. Întrebarea este: cum gestionăm conflictul cel mai eficient?

Te-ai aflat vreodată într-o dispută care să fie atât de frustrantă, atât de enervantă în esență? Părea pur și simplu lipsită de șansa unei negocieri?

Ei bine, felicitări, ești un om. Cu toții experimentăm conflicte în viața noastră. Orice ar spune cealaltă parte, nu voi crede, nu voi da nicio credibilitate, și voi face tot ce pot pentru a demonstra că am dreptate, tu greșești și te voi reduce la tăcere pentru a mă ridica pe mine. Problema nu este ce anume argumentăm, problema este cum.

Și ceea ce am descoperit este că există trei mari bariere pe care le putem depăși pentru a avea conversații mai eficiente. Marile lucruri sunt, unul, identitatea, doi, aprecierea, și trei, afilierea. Să începem cu identitatea.

Semnele care îți arată că mariajul tău se destramă. Cum le recunoști, înainte să fie prea târziu?

De ce ne emoționăm atât de mult în aceste situații conflictuale? Adesea se reduce la ceva mai profund: identitatea. Care sunt valorile fundamentale, convingerile de bază care se simt amenințate în interiorul tău în timp ce ai acea conversație cu cealaltă parte? În momentul în care identitatea ta este implicată în aceste conflicte, brusc emoțiile tale devin un conflict complet diferit. Este acum mândria ta în joc. Trebuie să știi cine ești și ce susții. Care sunt valorile și convingerile care mă determină să lupt pentru această poziție în această problemă? Cu cât înțelegi mai mult cine ești, cu atât mai mult poți încerca să îți atingi scopul și să rămâi echilibrat, chiar și când cealaltă parte amenință acele valori și convingeri fundamentale.

Aprecierea.Fiecare parte dorește să se simtă apreciată, și totuși ultimul lucru pe care vor să-l facă este să aprecieze cealaltă parte. Asta este o problemă.

Afilierea. Cum este conexiunea emoțională între tine și cealaltă parte? De obicei abordăm aceste situații conflictuale ca eu versus tu. Opinia mea despre sănătate versus a ta, perspectivele partidului meu despre imigrație versus ale tale. Asta doar va lăsa pe voi doi ca niște berbeci care se ciocnesc.

Greșeli pe care le faci în timpul caniculei. Când pleci în oraș, respectă aceste reguli cu strictețe!

Schimbă natura conversației. Acum, dacă pui aceste trei lucruri în practică, îți pot transforma relațiile. Imaginează-ți ce s-ar întâmpla dacă am începe o revoluție, dar o revoluție pozitivă a unei înțelegeri mai mari, unei aprecieri mai mari, unei afilieri mai mari, cum am putea transforma politica, cum am putea transforma țara noastră și, în final, lumea noastră. Cred că este posibil, dar începe cu fiecare dintre noi.”

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience

Asociatia Astrologilor


pixel