Dacă bănuiești că un prieten sau un membru al familiei este abuzat sau ai fost martor la un abuz, poți lua câteva măsuri pentru a ajuta.
Să începem cu o descriere a tipurilor de abuz, astfel încât să le poți recunoaște mai ușor.
- Fizic: Include acțiuni precum lovirea, pălmuirea, strangularea sau reținerea fizică a partenerului împotriva voinței acestuia.
- Sexual: Poate implica violul sau alte acte sexuale forțate, precum și folosirea sexului ca metodă de control sau criticare a partenerului.
- Verbal/emoțional: Constă în folosirea cuvintelor ca arme pentru a diminua stima de sine a victimei
- Mental/psihologic: Se manifestă prin acțiuni sau cuvinte care subminează sănătatea mentală a victimei. O face să se îndoiască de propria sa rațiune și percepție.
- Financiar/economic: Include controlul strict al finanțelor, interzicerea accesului la bani sau împiedicarea victimei de a avea un loc de muncă.
- Cultural/de identitate: Abuzatorii folosesc aspecte ale identității culturale a victimei, cum ar fi restricționarea practicilor religioase sau folosirea insultelor rasiale, pentru a impune controlul.
Care sunt semnele că cineva ar putea fi abuzat?
Conform Liniilor de Urgență pentru Violența Domestică, unele semne de avertizare includ următoarele:
- Partenerul respectivei persoanei o insultă în fața altor oameni
- Este mereu îngrijorat că își vor supăra partenerul
- Găsește scuze pentru comportamentul partenerului
- Partenerul este extrem de gelos sau posesiv
- Are semne sau răni inexplicabile
- A încetat să mai petreacă timp cu prietenii și familia.
- Este deprimat sau anxios
- Observi schimbări în personalitatea sa
Dacă crezi că prietenul sau membrul familiei tale este abuzat, fii înțelegător. Ascultă-l și pune întrebări despre cum se simte. Persoana abuzată poate să nu fie pregătită sau capabilă să părăsească relația în acest moment.
Tactici de abuz emoțional. ZECE moduri în care abuzatorii îți pot submina încrederea și libertatea
Cum poți ajuta pe cineva care este abuzat?
Să știi sau să bănuiești că cineva drag este într-o relație violentă poate fi foarte dificil. Poți fi îngrijorat pentru siguranța ei și poate pe bună dreptate. Poate vrei să o salvezi sau să insiști să plece, dar fiecare adult trebuie să își ia propriile decizii. Fiecare situație este diferită, iar persoanele implicate sunt toate diferite.
Iată câteva modalități de a ajuta o persoană dragă care este abuzată:
- Stabilește un moment pentru a vorbi. Încearcă să te asiguri că aveți intimitate și că nu o să fiți întrerupți. Dacă este posibil, mergi în vizită la persoana dragă.
- Fii sincer cu privire la îngrijorările tale pentru siguranța ei. Spune-i despre momentele în care ai fost îngrijorat. Ajută-o să vadă că abuzul este greșit. Ea poate să nu răspundă imediat sau poate chiar să devină defensivă sau să nege abuzul. Spune-i că vrei să o ajuți și că vei fi acolo să o sprijini în orice decizie va lua.
- Ascultă-ți persoana dragă. Ține cont că poate fi foarte greu pentru ea să vorbească despre abuz. Spune-i că nu este singură și că oamenii vor să ajute. Dacă dorește ajutor, întreab-o ce poți face pentru ea.
- Oferă ajutor specific Poți spune că ești dispus să asculți, să o ajuți cu îngrijirea copiilor sau să îi oferi transport, de exemplu.
- Nu o învinovăți. Nu spune: „Trebuie doar să pleci.” În schimb, spune ceva de genul: „Mă sperie gândul la ce s-ar putea întâmpla cu tine.” Spune-i că înțelegi că situația ei este foarte dificilă.
- Ajut-o să facă un plan de siguranță. Planificarea siguranței poate include împachetarea obiectelor importante și ajutarea ei să găsească un „cuvânt sigur”. Acesta este un cuvânt cod pe care îl poate folosi pentru a spune că este în pericol fără ca agresorul să știe. Poate include și stabilirea unui loc unde să te întâlnească dacă trebuie să plece în grabă.
- Încurajeaz-o să ia legătura cu cineva care o poate ajuta. Oferă-i să o ajuți să găsească o agenție locală pentru violență domestică. Ei pot oferi sfaturi bazate pe experiență și pot ajuta la găsirea de suport și servicii locale.
- Dacă ea decide să rămână, continuă să o sprijini. Ea poate decide să rămână în relație sau poate pleca și apoi se întoarce de multe ori. Poate fi greu pentru tine să înțelegi, dar oamenii rămân în relații abuzive din multe motive.
- Încurajeaz-o să facă lucruri în afara relației. Este important pentru ea să își vadă prietenii și familia.
- Dacă decide să plece, continuă să oferi ajutor. Chiar dacă relația a fost abuzivă, ea poate simți tristețe și singurătate odată ce se termină. De asemenea, poate avea nevoie de ajutor pentru a obține servicii de la agenții sau grupuri comunitare.
Cum raportezi violența domestică sau abuzul?
Dacă vezi sau auzi violență domestică sau abuz asupra copiilor în cartierul tău sau într-un loc public, contactează autoritățile. Nu te îngrijora dacă persoana sau cuplul se va supăra pe tine pentru că ai sunat. Ar putea fi o chestiune de viață și de moarte. Este mai bine să fii în siguranță decât să regreți.
Dacă dorești să raportezi un abuz, dar nu există un pericol imediat, cere poliției locale sau serviciilor de protecție a copiilor să facă o verificare. Această verificare surpriză de către autoritățile locale poate ajuta persoana abuzată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News