Valul 4 al pandemiei nu seamănă cu valurile anterioare, a spus medicul Valeriu Gheorghiţă.
Valul 4 al pandemiei nu seamănă cu valurile anterioare, pentru că varianta Delta este de cel puțin două ori mai contagioasă față de varianta inițială, a precizat medicul Valeriu Gheorghiţă.
Întrebat cum estimează că va evolua epidemia în perioada următoare, medicul a răspuns că a văzut foarte multe discuții despre momentul în care se va ajunge în faza de platou. „Ne uităm la celelalte țări care deja trec prin valul 4, dar au o rată mare de acoperire vaccinală. Se observă că acest val 4 nu seamănă cu valurile anterioare, pentru că varianta Delta este de cel puțin două ori mai contagioasă față de varianta inițială. Înseamnă că are această capacitate de a genera în continuu noi cazuri, sute și mii de cazuri care evident provin din rândul persoanelor care nu sunt sub nicio formă protejate pentru că nu au fost vaccinate, pentru că nu au trecut prin boală”, spune medicul.
„Beneficiul vaccinării se va regăsi în faptul că, chiar dacă avem un număr mare de cazuri noi, numărul de spitalizări, de cazuri din terapie intensivă și numărul de decese va fi foarte foarte redus. Din acest punct de vedere, putem să spunem că într-adevăr transformăm o boală care astăzi generează câteva sute de decese în fiecare zi într-o banală răceală, o banală viroză respiratorie, care nu va mai avea impact pe mortalitate și pe sistemul sanitar. La acest lucru ne va ajuta foarte mult vaccinarea. De asta spun că este greu de prezis care va fi evoluția acestui val pentru că varianta Delta se răspândește mult mai ușor”, afirmă Valeriu Gheorghiţă.
Până astăzi, 26 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.587.880 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 7.479 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
1.345.324 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.765 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 204 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News