Cum să mănânci ce-ți place fără să te îngrași. Bilic: Există mici secrete și gesturi simple

Autorul articolului: Ioana Popa |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cum putem mânca ce ne place fără să ne îngrășăm. Există câteva trucuri.

"Vreți să mâncați ce vă place și să aveți grijă și de siluetă? Există mici secrete și gesturi simple prin care puteți reduce aportul de calorii de la o masă fără să renunțați la gust.

Începeți cu o salată de crudități sau cu o supă pe post de aperitiv. Stomacul nu știe să numere caloriile, însă este impresionat de volum. Dacă îl umpleți parțial cu legume proaspete sau cu apa din ciorbă, va rămâne mai puțin loc pentru felul doi.

Beți apă cu înghițituri mici, pe tot parcursul mesei. Există mitul că apa băută la masă diluează secrețiile digestive. Nimic mai fals, apa se combină cu mâncarea și întârzie golirea gastrică, deci ne săturăm cu mai puțină mâncare. Atenție, apa băută înainte de masă nu rămâne în stomac și nu ține de foame…asta ca să mai demolăm un mit!

Mâncați lent și mestecați bine, ideal de 30 de ori fiecare înghițitură. Receptorii gustativ din gură și receptorii olfactivi din nas au nevoie de contact prelungit cu alimentele ca să aprecieze calitatea mâncării. Știm că ne-am săturat atunci când prima înghițitură de mâncare ajunge la intersecția dintre intestinul subțire și intestinul gros, după ce a parcurs 5 m de tub digestiv. Ori pentru asta este nevoie de 10-15 minute. Cu cât mestecă mai mult, cu atât mâncăm mai puțin. 

Folosiți farfurii individuale cu diametrul de maximum 25 cm. Studiile psihologice arată că mâncăm mai mult dacă farfuria este mai mare și plină cu mâncare. Evitați platourile puse pe mijlocul mesei care vă dau posibilitatea să vă reserviți, trebuie să învățăm să ne săturăm cu o porție unică, limitată cantitativ.

Renunțați la desert și încheiați masa cu o cafea, ajută la digestie și taie pofta de zahăr. După ceva dulce, există riscul să aveți poftă de ceva sărat…și nu vă mai opriți din mâncat. E de preferat să aveți o gustare dulce separat de masă, ca să o puteți savura pe îndelete. O mini prăjitură, o înghețată, un fruct sau puțină ciocolată - iată variante de desert ce pot fi consumate din când în când. Totul e permis…cu măsură!", a explicat Mihaela Bilic.

Citește și:

Alimentul de tip fast-food care nu dăunează sănătății. "Nu trebuie consumat cu băuturi reci" - Nutriționist, recomandare

Pizza fără cârnaţi şi shaorma fără maioneză nu vă vor dăuna sănătăţii. Abuzul de alimente de tip fast-food poate duce la tulburări metabolice şi ameninţă cu dezvoltarea unor procese inflamatorii în organism. Atunci când alegeţi gustări nocive, este mult mai indicat să acordaţi preferinţă mâncărurilor mai puţin grase, a declarat dieteticianul Elena Solomatina, scrie Rador, citând Gzeta.

Rulourile şi sushi pot fi considerate o gustare sănătoasă, important este că aceste preparate sunt proaspete, în schimb este mult mai indicat să refuzaţi să le consumaţi cu sos de soia, care conţine prea multă sare şi diverşi conservanţi. Nutriţionistul consideră că pizza poate fi cel mai sănătos aliment de tip fast-food, dar fără cârnaţi şi cu multă brânză, ciuperci şi roşii.

Cartofii ar trebui consumaţi cei achiziţionaţi din mediul rural, direct de la ţară, pentru că sunt mai sănătoşi şi este indicat să-i consumaţi cu multe legume. Dacă doreşti cu adevărat un burger, este mai bine să înlocuieşti chifla cu pâine integrală şi să adaugi mai multe legume. Încercaţi să nu consumaţi maioneză, deoarece nu este de foarte bună calitate, de regulă, în unităţile de alimentaţie de tip fast-food. Mai bine folosiţi sos de rosii, a precizat medicul.

"Recomand să adăugaţi legume proaspete la tăiţeii instant, este indicat să consumaţi shaorma fără maioneză şi să îndepărtaţi pâinea din nuggets de pui, optaţi pentru preparatele făcute în casă. În acelaşi timp, fast-food-ul nu trebuie consumat cu băuturi reci, susţine nutriţionistul. Expertul a avertizat că alimentele de tip fast-food sunt cauza unor depresii şi a bolilor oncologice la copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel