Indiferent de vârstă, puloverele rămân articole vestimentare care nu se demodează niciodată. Sunt excelente pentru sezonul rece, dar au nevoie de o întreținere corespunzătoare. Probabil, ai observat că unele se lărgesc sau își pierd aspectul de odinioară. Nu știi ce să faci? Ține cont de acești pași importanți.
1. Uită-te mereu pe etichete
Să începem cu începutul. Fiecare pulover este confecționat dintr-un anumit tip de material sau de fibre. Mai întâi, trebuie să fii sigură că nu o să-i deteriorezi materialul la spălare, așa că merită să verifici atent eticheta. Aici, vei găsi informații utile, care îți spun temperatura potrivită de spălare, dacă poți să calci sau nu puloverele, ori dacă le poți introduce în uscător. Toate aceste informații sunt extrem de utile, ca să împiedici distrugerea unor țesături delicate.
2. Ai grijă cu puloverele din lână
Puloverele necesită spălare, ca orice alt articol vestimentar. Cu toate acestea, unele materiale nu au nevoie de o spălare frecventă. Dacă vorbim despre lână, trebuie să știi că acest material natural nu reține mirosurile și are capacitatea de a respinge murdăria. Dacă l-ai purtat o dată sau de două ori, lasă-l doar la aerisit sau alege o temperatură scăzută, de maximum 30 de grade. Clătește puloverele din lână cu apă călduță și permite-le să se usuce natural. Acestea nu se curăță la fel ca puloverele din bumbac.
3. Ar fi bine să speli separat puloverele mai delicate
Chiar dacă s-a umplut coșul cu rufe murdare, nu pune toate hainele la spălat, alături de pulovere delicate. Dacă acestea au în compoziție mohair, lână sau viscoză, se pot agăța sau se întind excesiv în mașina de spălat. Ai face bine să le introduci separat la spălat sau să le cureți ușor, manual.
4. Pune puloverele la uscat pe un suport neted
Este foarte ușor ca puloverele mai rigide să-și strice forma în timp, dar acest lucru se datorează și modului în care le usuci. De obicei, puloverele din lână sau alte materiale mai pretențioase necesită și condiții speciale de uscare. Evită deformarea lor și plasează-le la uscat pe o suprafață netedă.
Dacă nu ai pulovere din lână, uită-te pe etichetă. Acolo va fi menționat dacă le poți usca în uscătorul de rufe sau au nevoie de uscare separată, pe suport neted.
5. Nu călca puloverele, decât dacă este absolut necesar
Din fericire, majoritatea puloverelor nu au nevoie de călcare. Se pot întinde în exces, așa că ar trebui să eviți temperaturile foarte mari sau călcatul cu aburi. Puloverele din lână necesită doar puțină întindere și periere, in timp ce modelele simple, din tricot, se calcă ușor, la o temperatură joasă.
6. Împăturește puloverele
Trebuie să facem referire și la condițiile de depozitare ale puloverelor tale din garderobă. Ca să te bucuri cât mai mult timp de ele, este imperios necesar să le păstrezi în cea mai bună stare. De pildă, dacă ai în dressing pulovere din lână, mohair sau bumbac gros, nu le pune pe umerașe, ci împăturește-le delicat și pune-le pe rafturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News