Un studiu realizat în Marea Britanie a asociat programul de somn al persoanelor care adorm târziu cu problemele de sănătate mentală.
Diminețile unor persoane pot fi ora stingerii pentru altele și nu este nimic greșit în acest lucru, în special dacă stilul de viață este unul care priește. Din păcate, avantajate sunt persoanele matinale, care se pot plia pe programul după care funcționează școlile și locurile de muncă, dar care pot respecta și ritmul cicardian al organismului. În general, persoanele care preferă programul de seară sunt mai performanți după-amiaza, adormind mult după miezul nopții.
Un studiu al somnului realizat de UK Biobank Study, a centralizat datele a 85.000 de utilizatori de brățări interactive, folosite de aproape jumătate de milion de britanici. Cercetătorii au comparat informațiile despre programul de somn individual al subiecților cu notițele despre starea de spirit și cea emoțională.
Din primele date s-a putut observa că persoanele cu un program de somn neuniform au fost mai predispuse la a experimenta stări de anxietate, episoade depresive și tristețe accentuată.
„Problemele de sănătate asociate cu un program de somn târziu în noapte vin din cauza faptului că majoritatea activităților sociale se desfășoară în timpul zilei și în urma nerespectării ritmului cicardian al corpului”, a explicat Kristen Knutson, specialist în somn și profesor de neurologie și medicină preventivă în cadrul Northwestern University Feinberg School of Medicine.
Și medicul Vasi Rădulescu a demontat un mit conform căruia poți „recupera” nopțile nedormite din timpul săptămânii prin a dormi excesiv în weekend.
„Să crezi că este în regulă să-ți privezi corpul de somnul de care are nevoie în timpul săptămânii, ca apoi recuperezi tu dormind continuu în weekend, este o minciună populară, dar complet greșită. Un studiu efectuat la Școala de Medicină a Universității din Pennsylvania a restricționat participanții la doar patru ore de somn timp de cinci nopți și apoi le-a oferit un somn mai lung de 10 ore în weekend. După acest somn de recuperare îndelungat, s-au măsurat o serie de factori, cum ar fi timpul de reacție, durata de atenție și oboseala, dar rezultatele au fost la fel de proaste ca în timpul săptămânii, în zilele cu somn puțin. Concluzia a fost că un somn prelungit în weekend nu va fi suficient pentru a compensa lipsa lui în zilele lucrătoare”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News