După cum știi, sunt numeroși factori care pot să contribuie la poluarea aerului din locuința ta, de praful din saltele, până la fumul de țigară. De aceea, merită să-l purifici, ca să scazi riscul de apariție a alergiilor sau a astmului. Iată câteva metode eficiente.
Cu toții avem nevoie de un aer curat, fie că ne petrecem mai mult timp în dormitor sau în camera de zi. Ce putem face ca să îmbunătățim calitatea aerului din locuință?
1. Folosește parfumurile și odorizantele potrivite
Ca să obții un miros plăcut în camerele în care stai zi de zi, nu ezita să folosești odorizante și parfumuri, care pot împrospăta aerul. Ar fi bine să nu optezi pentru recipiente care au un miros prea puternic. Poți investi în cele care degajă o mireasmă plăcută, florală sau proaspătă, precum liliacul, lăcrămioara sau trandafirul.
2. Apelează la materialele naturale
Dacă vorbim despre lenjerii de pat, fețe de perne sau chiar covoare, toate aceste articole de uz casnic se destramă ușor, mai ales dacă nu sunt realizate din materiale de cea mai bună calitate. Să nu uităm nici că pot să emane anumite particule ce poluează încăperile.
Din acest motiv, ai putea să-ți îndrepți mai des atenția către articolele realizate din materiale naturale, ce pot contribui la păstrarea unui aer curat. Mai mult, materialele naturale nu produc alergii. Alege, de exemplu, bumbacul natural, care te ține departe de particulele iritante.
3. Nu uita de purificatoarele de aer
Dacă vrei să faci o investiție durabilă, ai în vedere și purificatoarele de aer, pe care le găsești într-o varietate de forme și dimensiuni. Ține cont de preferințele tale, dar și de buget. Aceste aparate își dovedesc eficiența, pentru că au capacitatea de a reține particulele nocive și îndepărtează alergenii.
În plus, purificatoarele de aer elimină mirosurile neplăcute, așa că le poți folosi indiferent de sezon, în special dacă ești predispus la anumite alergii.
4. Încearcă să ții umiditatea sub control
Din nefericire, acarienii sau mucegaiul apar mereu când există un mediu umed. Din această cauză, ar fi recomandat să poți păstra un nivel optim al umidității din locuința ta. Ca să ții alergiile sub control, nivelul umidității nu trebuie să depășească valoarea de 50%.
Și în acest caz, poate fi util un umidificator. În anotimpul cald, folosește mai des aerul condiționat. Dacă ai nevoie de alte sfaturi, îți putem sugera să usuci rufele în interior, dar și să pornești de fiecare dată hota atunci când pregătești mâncare.
Nu în ultimul rând, deschide mereu fereastra de la baie după ce faci dus, astfel încât să scazi nivelul umidității din această încăpere.
5. Aspiră mai des și nu uita de mop!
Cu toții facem curat, însă nu ne dăm seama de fiecare dată de cantitatea de praf care există în locuința noastră. Chiar și în cantități mici, praful tinde să favorizeze dezvoltarea diferitelor afecțiuni respiratorii. Mai ales că praful este oriunde și îl putem aduce și pe încălțăminte și de pe haine. Să nu mai vorbim despre paturi, covoare sau lenjeria de pat.
Praful se depunde mai apoi pe jos și se ridică din nou, de fiecare dată când călcăm. Așa că, încearcă să aspiri cât mai des și să eviți folosirea maturii. Nu omite nici curățarea temeinică a covoarelor, a tapițeriilor sau a podelei. Vei reduce alergenii din aer dacă aspiri o dată sau de două ori pe săptămâna, în cazul în care nu ai copii sau animale de companie.
Folosește și mopul! Acesta poate să strângă tot praful pe care aspiratorul l-a lăsat în urmă.
Vezi și: Cum poți folosi pasta de dinți la curățenia din casă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News