Cum îţi antrenezi creierul să elibereze mai multă dopamină. Tehnica simplă care nu dă greş!

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Cum îţi antrenezi creierul să elibereze mai multă dopamină. Tehnica simplă care nu dă greş! (sursa foto: Pixabay)
Cum îţi antrenezi creierul să elibereze mai multă dopamină. Tehnica simplă care nu dă greş! (sursa foto: Pixabay)

Dopamina, cunoscută drept „sistemul de recompensă” al creierului, este un răspuns natural al creierului la lucruri plăcute, cum ar fi mâncarea, afecțiunea, contactul sexual sau chiar drogurile. Dar ce este de fapt? Şi cum putem să ne antrenăm creierul pentru a produce mai multă dopamină într-un mod sigur? 

Dopamina este un neurotransmițător produs în mod natural de corpul nostru. Sistemul nervos folosește dopamina pentru a trimite mesaje între celulele nervoase, motiv pentru care este uneori denumit „mesager chimic”. Nu numai că ne ajută să simțim și să înțelegem plăcerea, dar ne ajută și să ne punem anumite ţeluri şi ne oferă 'combustibilul' necesar să muncim pentru acestea, să găsim lucruri interesante sau care merită urmărite și să ameliorăm sentimentele de stres sau tristețe.

De altfel, există o legătură între dependenţa de rețelele sociale şi producţia de dopamină. Acest lucru se datorează faptului că atunci când cineva reacţionează la postările noastre, primim un răspuns „de recompensă” imediat în creierul nostru și simțim un sentiment de satisfacție (potrivit Centrului de dependență, citat de The List). Vestea bună, totuși, este că, așa cum putem deveni dependenți de o substanță sau de rețelele sociale pentru acele doze de dopamină, ne putem pregăti și pentru succes, asigurându-ne că obținem doze regulate de dopamină din îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. (Psychology Today, via The List).

Deci, cum ne putem antrena creierul pentru a elibera dopamina la cerere, făcând lucruri de zi cu zi?

Cum poate fi antrenat creierul

Poate că ești o persoană care simte o satisfacție imensă atunci când face o listă de sarcini și verifică lucrurile pe rând. Există de fapt un motiv foarte bun pentru aceasta; când configurați acea listă de sarcini, vă configurați speranța că, atunci când atingeți fiecare obiectiv, veți simți un sentiment de satisfacție. Acest moment satisfăcător vă este oferit de bunul nostru prieten dopamina (Psychology Today, via The List).

Cheia care începe acest „antrenament” pentru este să stabiliți mai multe mini-obiective și apoi să le atingeți. In mod regulat. Prin împărțirea sarcinilor mai mari în sarcini mai digerabile, ușor de realizat, vă puteți transforma creierul într-o „fabrică de dopamină cu încărcare turbo”. Știind dinainte de a începe fiecare sarcină că veți primi o „doză” de dopamină drept recompensă pentru finalizarea lor, vă poate ajuta să controlați în mod voluntar impulsurile spontane de dopamină. Așteptarea recompensei și primirea repetată a recompensei vă învață creierul să elibereze dopamină de fiecare dată.

Sărbătorirea acelor mici victorii este următorul pas. Te poţi bate pe spate, exclamând „Am reuşit!” sau poţi face un dans al victoriei. Orice modalitate de a sărbători poate contribui, de asemenea, la întărirea acestui obicei și poate ajuta ca eliberarea de dopamină să devină premiul în sine (mai degrabă decât să aveți nevoie să vă recompensați cu o delicatesă dulce sau cu o achiziție pentru a crea dopamina dorită) .

Aşadar, poţi să începi prin a nota în fiecare seara sau dimineaţă câteva mini-sarcini de îndeplinit, pe care să le tai treptat de pe listă pe parcursul zilei şi observă cum te simţi. Nu vei renunţa la acest obicei odată ce devine parte din rutina ta.

Cum afectează social media nivelul de dopamină

Nu există nicio îndoială că smartphone-urile au modificat modul în care operăm social și mental. Dar, pe măsură ce mai multe cercetări continuă să evidențieze corelația dintre problemele de sănătate mintală și un nivel ridicat de timp la ecran, mulți s-au întrebat cum să-și reducă cel mai bine dependența de tehnologie. Înțelegând știința din spatele dependenței noastre de telefon, poate deveni mai ușor să lucrezi cu ea, mai degrabă decât împotriva ei.

Potrivit Glamour, citat de The List, un om petrece in medie aproximativ trei ore pe rețelele de socializare, aproape o oră completă din acest timp având loc pe Instagram, conform unui raport publicat în 2019. Desigur, pe tot parcursul pandemiei, aceste cifre au crescut. Cu un aflux de probleme de sănătate mintală care coincide cu creșterea în utilizarea telefonului mobil, merită remarcat impactul social media asupra diferiților hormoni din creier. Derularea prin postările de pe Instagram crește nivelul de dopamină; acesta este hormonul care te face să te simți fericit, așa că, deși ar trebui să fie un lucru bun, acesta poate face loc și comportamentelor dependente. Cu comentarii, aprecieri, distribuiri și alte forme de interacțiuni, Instagram creează o zonă în care creierul tău poate obține cu ușurință o doză de dopamină la fiecare secundă care trece.

În esență, creierul nostru cere în cele din urmă mai multe doze ale acestui hormon, ceea ce înseamnă că derularea noastră constantă printre postări vine ca rezultat al necesității sale chimice și biologice de dopamină. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel