Impactul pe care îl are odihna asupra copiilor. De câte ore de somn au nevoie în funcție de vârstă

Autorul articolului: Valentina Miu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Nevoile de somn sunt diferite în funcție de etapa de creștere, dar în toate acestea, odihna adecvată este esențială și are un rol important în performanța academică și starea de bine.

După două luni și jumătate de vacanță, întoarcerea la școală și la rutina zilnică pot deveni o provocare pentru copii și adolescenți. Conform unei cercetări recente efectuate de Emma - The Sleep Company pentru a înțelege impactul odihnei asupra copiilor și adolescenților în ceea ce privește performanța academică și starea lor generală de bine, 57% dintre familiile intervievate admit că este foarte dificil pentru copiii lor să se adapteze la revenirea la școală după vacanță.

Sondajul realizat în rândul a peste 300 de familii dezvăluie și alte date semnificative: 54% dintre familiile intervievate recunosc că somnul copiilor lor s-a înrăutățit, iar 63% se îngrijorează cum să-i ajute să revină la rutina și programul lor.

Îmbunătățește memoria și performanța școlară

Nevoile de somn ale copiilor și adolescenților sunt diferite în funcție de etapă: în cazul copiilor preșcolari (3-5 ani), acestea variază între 10 și 13 ore, în timp ce copiii în vârstă școlară (6-13 ani) au nevoie de 9 până la 11 ore, iar adolescenții (14-17 ani) au nevoie de 8 până la 10 ore.

Schimbările rapide ale corpului care au loc în adolescență pot perturba somnul, deoarece faza de creștere în care se află face ca ritmul circadian să se reseteze și să întârzie ciclul de somn. "Nedormirea suficientă poate provoca diverse probleme, cum ar fi lipsa de energie, dureri de cap, dificultăți de concentrare, schimbări de dispoziție sau probleme legate de greutate", adaugă experții.

Experții de la Emma menționează că există un alt factor cheie de luat în considerare când vorbim despre somn în rândul tinerilor: vitamina D. Nivelul scăzut de vitamina D poate cauza sau crește somnolența în timpul zilei și poate afecta calitatea somnului. 

"Un somn bun este esențial pentru adolescenți și copii, deoarece afectează direct performanța școlară și starea generală de bine. Crearea unui mediu propice pentru somn și menținerea nivelurilor adecvate de vitamina D, în special prin activitatea în aer liber, sunt ideale pentru a obține un somn de calitate", explică Theresa Schnorbach, expertă în somn la Emma, potrivit 20minutos.es.

Specialista oferă câteva sfaturi pentru a ajuta la readaptarea odihnei copiilor și adolescenților:

1. Evitați cinele copioase: "Este recomandat să luați cina cu cel puțin 3 ore înainte de culcare, evitând alimentele sau băuturile cu cofeină, deoarece acestea pot rămâne în corp timp de peste opt ore, în funcție de metabolismul fiecărei persoane".

2. Limitați utilizarea ecranelor înainte de culcare: deoarece lumina albastră a dispozitivelor tehnologice perturbă funcționarea corectă a melatoninei, hormonul responsabil cu reglarea ciclului de somn zilnic. Specialista recomandă să le opriți cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare și să le înlocuiți cu o carte sau muzică relaxantă.

3. Camerele trebuie să fie răcoroase, liniștite și întunecate: "o cameră răcoroasă va duce la un somn mai bun și mai lung, în timp ce temperaturile mai ridicate vor face ca oamenii să aibă dificultăți în a adormi", explică.

4. Faceți exerciții fizice și petreceți timp în aer liber: aceste activități promovează somnul și reduc stresul. "Tinerii de toate vârstele au nevoie să se miște pe tot parcursul zilei și să facă multă activități fizice", dar avertizează că activitatea de mare intensitate ar trebui evitată noaptea târziu, "deoarece crește producția de adrenalină, norepinefrină și cortizol", care activează organismul și previne somnul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel