Vara toridă din Europa ar putea trimite turiştii spre locuri mai răcoroase!
Resimțim cu toții un val accentuat de căldură în această vară.
De aceea, din ce în ce mai mulţi călători aleg destinaţii mai răcoroase sau îşi iau vacanţă primăvara sau toamna, pentru a evita căldura extremă, estimează experţii şi organismele din industria turismului, transmite Reuters.
Datele publicate de Comisia europeană a turismului (CET) arată că numărul oamenilor care speră să călătorească în perioada iunie-noiembrie în regiunea Mării Mediterane a scăzut deja cu 10% comparativ cu anul trecut, când canicula a dus la secetă şi incendii forestiere.
Se observă creşterea interesului pentru destinaţii cum ar fi Cehia, Danemarca, Irlanda şi Bulgaria. 'Anticipăm că în viitor condiţiile meteo imprevizibile vor avea un impact mai ridicat asupra alegerilor făcute de călătorii în Europa', a apreciat Miguel Sanz, şeful CET.
În raportul organizaţiei se arată că 7,6% dintre călători văd acum fenomenele meteo extreme ca pe un motiv semnificativ de îngrijorare pentru călătoriile din perioada iunie-noiembrie.
Echilibrul s-ar putea schimba din cauza valurilor de căldură. Oamenii de ştiinţă avertizează de mult timp că schimbările climatice, cauzate de emisiile de CO2 în urma arderii combustibililor fosili, vor face mai frecvente fenomenele meteorologice extreme.
Meteorologii estimează că în următoarea săptămână temperaturile ar putea depăşi actualul record din Europa, de 48,8 grade Celsius, înregistrat în Sicilia în august 2021, sporind temerile că se vor repeta decesele provocate de căldură de anul trecut.
În ultimele săptămâni, presa din Europa a scris despre turiştii care s-au simţit rău pe plajele din Italia sau au fost luaţi cu ambulanţele de la Acropola din Atena.
Prognoza meteo ANM: caniculă, averse și instabilitate atmosferică pentru următoarele două săptămâni
Anul acesta, Ministerul Mediului din Italia a avertizat că în viitor, turiştii străini ar putea prefera să călătorească mai mult primăvara şi toamna şi să aleagă destinaţii mai răcoroase.
Turismul va fi afectat deoarece şi turiştii italieni se vor îndrepta spre destinaţii mai răcoroase, susţine Ministerul Mediului. Unii speră că nu se va înregistra o scădere a numărului, ci o modificare a traficului de turişti.
În Grecia, unde sosirile turiştilor străini pe calea aerului au crescut cu 87,5% în perioada ianuarie-martie 2023, s-a produs o supraaglomerare în timpul verii în locurile populare, cum ar fi insula Mykonos.
Creşterea turismului în lunile de iarnă, primăvară şi toamnă ar putea atenua problema şi ar încetini sosirile turiştilor străini vara, conform Ministerului Mediului din Grecia.
În Spania se aşteaptă o cerere ridicată pentru vacanţe, pe destinaţiile de coastă şi pe insule, unde vara temperaturile nu sunt atât de ridicate.
Sursa: AGERPRES (AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică)
Vezi și: Cea mai bună destinaţie de vacanţă, în funcţie de zodia ta
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News