Copilul tău este prea stresat să se întoarcă la şcoală? Iată cum îl poţi ajuta

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Copilul tău este prea stresat să se întoarcă la şcoală? Iată cum îl poţi ajuta (sursa foto: Pexels)
Copilul tău este prea stresat să se întoarcă la şcoală? Iată cum îl poţi ajuta (sursa foto: Pexels)

Ca orice vacanţă, trece până să îţi dai seama şi deja începe şcoala. Chiar dacă unii copii se bucură să audă din nou clopoţelul sau sunt stresaţi că vin din nou temele pentru acasă şi testele, are nevoie de o minimă pregătire mentală pentru a face trecerea de la vacanţă la şcoală mai uşor, mai ales în contextul pandemic. Iată câteva moduri în care poţi să îţi ajuţi copilul să se acomodeze cu gândul că începe şcoala, recomandate de psihologii citaţi de Cincinnati Childrens:

Şapte sfaturi pentru pregătirea mentală a copiiilor înainte de şcoală

1. Discuţii mai dese despre şcoală (chiar şi în vacanţă)

Nu este niciodată prea devreme să începi să vorbești și să-ți asculți copiii despre prima zi de școală. Întreabă-i cum cred că va fi școala și vezi dacă au vreo îngrijorare specifică, astfel încât să ai timp să o abordezi în următoarele câteva săptămâni. Este absolut normal să ai emoţii în prima zi.

2. Mergeţi împreună să vedeţi şcoala

Dacă școala copilului găzduiește un eveniment de genul 'porţilor deschise', profitați împreună de aceasta, în cazul în care este primul său an de şcoală sau se mută într-o şcoală nouă. Adesea, copiii sunt îngrijorați că nu vor ști cum să ajungă la baie, unde să ia masa de prânz sau cum să ajungă la un vestiar. Dacă școala nu oferă o astfel de ocazie sau nu puteți să o faceți singuri, întrebați profesorul dacă ar fi posibil să treceți pentru o vizită. Profesorii sunt de obicei în sălile de clasă pregătindu-se pentru noul an școlar în avans.

3. Întâlniţi-vă cu învăţătorul / dirigintele

Pentru copii, întrebarea dacă le place cadrul didactic cu care vor înteracţiona zi de zi este o mare sursă de frică. Dacă copilul dvs. nu se simte confortabil în clasa învăţătorului/ profesorului/ dirigintelui, va fi mai puțin probabil să fie gata să învețe. Mulți profesori se vor pune la dispoziție pentru un apel telefonic sau vor returna un e-mail dacă o vizită nu este posibilă.

4. Pentru copiii mai mici citiţi cărţi sau vizionaţi împreună desene educaţionale

Aceste materiale pot ajuta copiii să citească și să vadă în ce va consta o zi tipică și ce vor învăța în școală. Câteva exemple bune sunt Miss Bindergarten Gets Ready for Kindergarten by Slate (Miss Bindergarten se pregăteşte pentru grădiniţă, de Slate), The Night Before First Grade by Wing (Noaptea de dinaintea clasei I, de Wing) și Amelia Bedelia’s First Day of School by Parish (Prima zi de şcoală a Ameliei Bedelia, de Parish).

5. Stabiliţi împreună zona de şcoală în casa voastră

Stabiliți o locație pentru scris şi pentru rucsaci, rechizite și zone de distracție pentru acasă unde să nu i se distragă atenţia. Configurați temele și timpii de studiu pentru a vă ajuta să gestionați așteptările și să stabiliți rutine bune.

6. Mergeţi împreună la cumpărături

Copiii vor fi mai încântați să-și folosească rechizitele la școală dacă le-au ales pe placul lor. Acest lucru îi va ajuta să se simtă pregătiți și va oferi, de asemenea, posibilitatea de a vorbi despre modul în care noile consumabile ar putea fi utilizate în anul următor.

7. Stabiliţi o nouă rutină

Atât copiii, cât și adulții pot beneficia de practicarea noii voastre rutine. Organizați o repetiţie de dimineață pentru a vedea cât de mult durează să ieșiți pe ușă cu toate pregătirile, de la mic dejun, spălare, îmbrăcare. Nu numai că vă va ajuta să preziceți cât de devreme trebuie să vă treziţi cu toţii, dar copiii vor beneficia de predictibilitate şi o rutină bună de care să ţină cont săptămânal.

Este important ca părinții să rețină că nervozitatea din prima zi este complet normală și poate fi ușurată cu o pregătire mentală care duce la ziua cea mare. La fel ca în multe lucruri, grijile lor sunt probabil legate de teama de necunoscut. Prezentarea și vorbirea despre situația lucrurilor și despre ceea ce va fi diferit va contribui la reducerea preocupărilor copilului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel