Conform astrologilor, ecliptica este traiectoria anuală aparentă a Soarelui prin constelaţiile zodiacului: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanţă, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător şi Peşti.
Din motive uşor de înţeles, dat fiind că anul este împărţit prin convenţie în 12 luni, şi nimeni nu se poate naşte în a 13-a lună a anului, astrologii s-au prefăcut că nu văd şi o a 13-a constelaţie prezentă pe această ecliptică: Ophiuchus (Omul cu şarpele).
Astrologii babilonieni şi, mai târziu, cei eleni au determinat la început semnele zodiacale în funcţie de constelaţia în care se afla Soarele în ziua de naştere. Primii astrologi sau "paleoastronomi" au observat că Soarele traversează semnele zodiacale în intervalul unui an, petrecând aproximativ 1 lună în fiecare. Astfel ei au calculat că fiecare constelaţie de pe cerul nopţii are o deschidere de 30 de grade pe ecliptică.
Vechii astrologi au grupat cele 12 semne ale Zodiacului în funcţie de elementele clasice. Aceste elemente reprezintă, la rândul lor, anumite trăsături de personalitate şi sunt "citite" în conjuncţie cu poziţia Soarelui, a Lunii şi a planetelor cunoscute din Antichitate pentru a determina horoscopul.
Conform Astro.com, citat de Agerpres, elementul Foc corespunde zodiilor Berbec, Săgetător şi Leu şi este asociat unei personalităţi spontane şi impulsive; elementul Apă defineşte zodiile Rac, Scorpion şi Peşti şi corespunde unei firi emotive şi debordând de imaginaţie; Aerul corespunde zodiilor Balanţă, Vărsător şi Gemeni, iar nativii de aer sunt rapizi în luarea deciziilor, plini de viaţă şi au tendinţa de a reflecta mai mult asupra propriilor sentimente; iar elementul Pământ, asociat zodiilor Capricorn, Taur şi Fecioară influenţează personalităţi tăcute, care reacţionează mai greu dar şi care sunt mai dificil de afectat la nivel emoţional.
Marea problemă a astrologiei este însă un fenomen numit precesie. În astronomie precesia se referă la cazul particular al mişcării axei de rotaţie a Pământului prin care linia echinocţiilor se deplasează lent şi retrograd de-a lungul eclipticii producând precesia echinocţiilor. Acest fenomen este responsabil de schimbarea poziţiei relative a constelaţiilor de-a lungul timpului şi, implicit, de schimbarea intervalelor calendaristice corespunzătoare fiecărei zodii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News