Consecinţele extenuării profesioniştilor din domeniul medical în perioada pandemiei de COVID -19 au fost "extrem de severe".
"Ştim cu toţii, alegerea profesiei medicale implică o serie de sacrificii. Nu există timp liber, telefonul sună permanent, pacienţii, spitalul te solicită la orice oră din zi şi din noapte. Iată că Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal foarte important din această perspectivă şi arată cât de important este să îl privim pe medic în primul rând ca pe un om, pentru că, aşa cum spuneam şi mai devreme, consecinţele în zona burnout-ului post-pandemic au fost extrem de severe, se vede în numărul de depresii, în numărul de sinucideri înregistrate în rândul personalului medical, inclusiv în ţara noastră", a declarat, vineri, consilierul prezidenţial Diana Păun, la Aspen Healthcare Summit, potrivit Agerpres.
Consilierul prezidenţial s-a referit la Raportul regional "Sănătatea şi forţa de muncă de îngrijire în Europa", care prezintă 10 direcţii de intervenţie.
"Trebuie să ne preocupăm să investim în sănătatea fizică şi mentală a lucrătorilor noştri", a adăugat Păun. În acest context, ea s-a referit la un plan de resurse umane din Sănătate.
"Din păcate, până la ora actuală nu avem, din nefericire, o strategie clară care să urmărească pregătirea şi distribuirea forţei de muncă în funcţie de maparea nevoilor de la nivel naţional şi în funcţie de ieşirile din sistem, dar, din câte cunosc, la acest moment, Ministerul Sănătăţii împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii lucrează la un astfel de plan naţional. De altfel, reforma resurselor umane din Sănătate reprezintă pilon în PNRR-ul pentru Sănătate", a adăugat consilierul prezidenţial.
Citește și:
Cartea "personală şi emoţionantă" a prinţului Harry, intitulată "Spare", va fi lansată pe 10 ianuarie, scrie Agerpres.
Veniturile obţinute din această carte vor sprijini două organizaţii caritabile. Prima este Sentebale, căreia Harry i-a donat 1,5 milioane de dolari (1,29 milioane de lire sterline). Harry a fondat organizaţia, care sprijină copiii şi tinerii vulnerabili din Lesotho şi Botswana, bolnavi de HIV/SIDA, împreună cu prinţul Seeiso.
A doua organizaţie este WellChild, aflată sub patronajul lui Harry de 15 ani, care va primi o donaţie de 300.000 de lire sterline. WellChild face posibil ca tinerii şi copiii cu nevoi complexe de sănătate să fie îngrijiţi la domiciliu în loc de spital, ori de câte ori este posibil.
"A fost una dintre cele mai sfâşietoare imagini ale secolului XX: doi băieţi, doi prinţi, mergând în spatele sicriului mamei lor, în timp ce lumea privea îndurerată şi îngrozită", se indică în descrierea oficială a cărţii. "În timp ce Diana, Prinţesa de Wales, era înmormântată, miliarde de oameni s-au întrebat ce gândesc şi ce simt prinţii - şi cum se vor desfăşura vieţile lor de acum încolo. Pentru Harry, aceasta este, în sfârşit, acea poveste", se precizează în descriere.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News