La Cârlomănești-Cetățuia, în Buzău, a fost descoperit un pandantiv de aur ce va ajunge tocmai în Olanda, la o expoziție dedicată dacilor.
Un pandantiv din aur descoperit în situl Cârlomăneşti-Cetăţuia, datat în secolele II-I înainte de Hristos şi încadrată la categoria Tezaur Naţional, va putea fi admirat în cadrul expoziţiei 'Dacia, the kingdom of gold and silver' / 'Dacia, regatul aurului şi argintului', care urmează a fi prezentată în acest an la Drents Museum din Assen, Olanda.
Potrivit Muzeului Judeţean Buzău, piesa face parte din categoria juridică Tezaur Naţional şi a fost descoperită în situl arheologic Cârlomăneşti-Cetăţuia, din comuna Verneşti.
'Piesa a fost luată de colegii de la Muzeul Naţional de Istorie, iar expoziţia din Olanda va fi deschisă în iulie 2024', a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.
Potrivit specialiştilor, piesa din aur, având 2,5 centimetri şi o grosime medie de 0,7 mm, ar fi aparţinut unui membru al clasei înalte sau ar putea reprezenta un trofeu de război. 'Cu siguranţă o astfel de piesă făcea parte din elementele de bijuterie port podoabă ale unui personaj care avea o funcţie deosebită în rândul comunităţii, piesa în sine nu este una comună, să fi fost purtată de un membru de rând al comunităţii.
Totodată, este foarte posibil ca ea să fi fost şi un trofeu de război care să fi ajuns la Cârlomăneşti sub această formă. Într-o confruntare, un soldat să fi pus mâna pe această piesă şi să o fi valorificat.
Este o descoperire unicat în zona noastră, are o stare de conservare foarte bună, ceea ce o face valoroasă din punct de vedere muzeal la standarde înalte', a mai precizat directorul Muzeului Judeţean Buzău.
Cum se construiește o garderobă perfectă pentru locul de muncă
Sursa: AGERPRES (A - autor: Florin Zafiu, editor: Marius Frăţilă)
Care sunt unele dintre cele mai vechi antichități?
Templul Göbekli Tepe. Situat în Turcia, este un complex megalitic ce datează din aproximativ 9600 î.Hr., considerat unul dintre cele mai vechi temple construite de om.
Jericho. Unul dintre cele mai vechi orașe locuite, cu dovezi de așezări umane care încep cu aproximativ 9000 î.Hr.
Megalitul de la Stonehenge. Situat în Anglia, datează din jurul anului 3000 î.Hr., fiind unul dintre cele mai cunoscute și misterioase monumente preistorice.
Venus din Willendorf. O statuetă preistorică descoperită în Austria, datând din aproximativ 25000 - 22000 î.Hr., ce reprezintă o figurină feminină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News