Ciorbă de fasole, de post. Reţeta de la Mănăstirea Prislop

Autorul articolului: Ioana Popa |
Data publicării:
| Categorie: Practic
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Ciorba de fasole se numara printre felurile de mâncare preferate în perioada postului. Iată cum se prepară.

Ingrediente

500 g fasole boabe uscată
2 cepe
1 morcov
2 ardei
6 roşii mici (roşii cherry)
1 lingură pastă de tomate
1/2 ţelină mică
50 ml ulei
pătrunjel proaspăt
sare şi piper după gust

Cum se prepară

Fasolea boabe (aleasă) se pune la înmuiat de seara, în apă. Se pune la fiert cu apă rece ( 3 litri), după 10 min de la fierbere se înlocuieşte cu altă apă, potrivit click.ro. Procedura se repetă de două ori. Legumele se spală şi se curată apoi le tăiem cubuleţe, fără roşii. Separat într-o oală se adaugă uleiul la încins, se adaugă legumele şi se lasă câteva minute să se soteze. Se adaugă pasta de tomate, roşiile decojite şi supa de fasole, circa cinci polonice, apoi se lasă să fiarbă la foc mic circa 12 minute. După acest timp se adaugă peste legume fasolea fiartă. Se lasă să mai dea câteva clocote, se adaugă sare şi piper, după gust. Se ia de pe foc şi se adaugă pătrunjel tăiat mărunt. Se serveşte caldă.

BONUS: Plăcintă cu gem, la tigaie. Rețeta delicioasă de post

Ingrediente 

Varianta simplă

400 g făină tip 650 sau 000
210 ml apă
30 ml ulei de floarea soarelui
5 g sare

Varianta cu exces de maia naturală

240 g exces de maia naturală cu 100% hidratare
280 g făină tip 650 sau 000
90 g apă
30 ml ulei de floarea soarelui
5 g sare neiodată

În plus

aprox. 250 g gem la alegere, dar să fie mai bine legat (să nu curgă)

Cum se prepară

Indiferent de varianta aleasă, puneți toate ingredientele din listă într-un bol și frământați 10 minute la mână sau 5 minute la robot. Strângeți aluatul în formă de bilă și lăsați-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei, acoperit cu un prosop de bucătărie, potrivit bucate-aromate.ro.

Ungeți blatul de lucru cu foarte puțin ulei și răsturnați aluatul. Împărțiți-l în 8 părți egale pe care le modelați în formă de bilă. Lăsați bilele de aluat să se odihnească încă 15 minute, acoperite cu un prosop.

Puneți la încins o tigaie antiaderentă și începeți să întindeți turtele pe măsură ce le coaceți. Le puteți întinde cu sucitorul sau cu palmele ușor unse cu ulei. Puneți pe fiecare turtă câte 1-2 linguri de gem, apoi împăturiți plăcintele ca un plic. Coaceți turtele la foc mediu spre mic, câte 3-4 minute pe fiecare parte sau până se rumenesc.

Scoateți turtele pe o farfurie, unele peste altele. Dacă vreți să se mențină fragede, acoperiți-le cu un prosop de bumbac. Dacă rămân de pe o zi pe alta, turtele se mai întăresc, dar pot fi încălzite în tigaie, la cuptor sau la microunde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel