Cine a fost Sfântul Ștefan și ce rugăciune făcătoare de minuni putem face astăzi?

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
Sursă foto: crestinortodox.ro
Sursă foto: crestinortodox.ro

Pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, îi sărbătorim pe toți cei care poartă numele Sfântului Ștefan. Descoperă mai multe despre această sărbătoare!

Astăzi, în data de 27 decembrie, sărbătorim pe Sfântul Ștefan, considerat primul martir al Bisericii creștine și unul dintre cei mai apropiați ucenici ai lui Iisus.

Cine a fost Sfântul Ștefan?

Sfântul Ștefan este o emblemă a creștinismului, reprezentând primul martir al Bisericii și un susținător al celor aflați în suferință și ai celor implicați în dispute. Conform tradiției, în această zi de sărbătoare, cei care sunt în discordie sunt îndemnați să caute împăcarea.

În anul 33, Sfântul a fost condamnat la moarte de autoritățile iudaice. Fiind din seminția lui Avraam, rolul său a fost de a demonstra că Iisus este Mesia așteptat. A fost executat prin lapidare, iar moaștele sale au fost descoperite în anul 415.

Care este semnificația numelui Ștefan?

Semnificația numelui "Ștefan" derivă din limba greacă, provenind de la Stephanos, cu sensul de coroană, ghirlandă sau cunună.

Ce tradiții se respectă de Sfântul Ștefan?

În tradiția acestei zile, este obicei să se aducă omagii celor care au decedat în circumstanțe dramatice și să se distribuie pachete cu alimente, mai ales către cei care poartă numele Sfântului Ștefan.

Se încurajează reconcilierea între cei certați, iar cei cu probleme de sănătate sunt îndemnați să săvârșească fapte bune în cinstea Sfântului Ștefan. De asemenea, cei implicați în dispute prelungite pot aduce în casă o icoană a acestui Sfânt, sfințită în această zi.

În regiunile din Muntenia, se pregătesc Pâinicile lui Ștefan, un desert realizat dintr-un aluat similar celui de cozonac. Aceste pâini sunt unse cu miere și, datorită formei rotunde, amintesc de pietrele cu care a fost ucis Sfântul. Ele sunt sfințite la biserică și distribuite celor nevoiași în semn de generozitate și solidaritate.

Iată și o rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Ștefan!

“Sfinte mare mucenice al lui Hristos Ştefane, cel ce ai preaslăvit pe Dumnezeu în trupul tău de mucenic, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinşi de ispite şi de nevoi, ci te roagă Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea aceasta şi să depărteze de la noi pe tot vrăjmaşul pornit asupra noastră, pentru păcatele noastre.

Roagă-te pentru noi, sfinte al lui Dumnezeu, cu aceeaşi căldură cu care te-ai rugat pentru ucigaşii tăi! Roagă-te să depărteze de la noi tot păcatul, ispita, necredinţa, necazul, boala şi mustrarea Lui cea dreaptă şi să ne apere pe noi, poporul Său.

Ca prin rugăciunile tale fiind mântuiţi, să lăudăm nespusa bunătate a lui Dumnezeu în vecii vecilor. Amin!”

Citește și Tradiții de Revelion din întreaga lume. Diversitate culturală în ceea ce privește trecerea dintre ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel