Au existat vreodată în viața ta oameni față de care ai simțit că-ți pun piedici? Fie că au fost apropiați sau nu, poate ai simțit că e nevoie să pui niște limite. Iată 5 tipuri de oameni pe care trebuie să-i limitezi!
Oamenii pot fi prea mult câteodată. Unii pot fi de ajutor, empatici și pot simpatiza, dar alții pot fi distructivi, invazivi și pot provoca durere. Limitele trebuie să fie setate. Acestea pot fi puse pentru orice și oricine.
Iată 5 tipuri de persoane cărora trebuie să le impui niște limite puternice!
1. Bârfitorii
Când împărtășești un secret cu un prieten, simți că o să vă apropie. Dar unele lucruri pe care prietenul nostru ni le șoptește, nu sunt doar secrete inofensive. Câteodată amicul poate fi nemilos când vine vorba de reputația altor oameni. Poate părea amuzant la început, dar bârfitorul, fie că îți este prieten din copilărie, coleg de muncă sau membru al familiei are o dorință aprinsă de a împărtăși cu oamenii ceea ce cred că știu. Fii atent la tonul care este folosit și modul cum vorbesc despre alții. Imaginează-ți cum ar fi dacă ar vorbi cu altcineva despre tine. Trebuie să pui limite acestor persoane, mai ales că ceea ce spun s-ar putea nici să nu fie adevărat. Dacă bârfitul este un obicei pentru ei, cu siguranță te-au bârfit și pe tine sau urmează.
2. Căutătorii de atenție
Căutătorul de atenție este cineva care are nevoie să fie auzit, văzut sau să se vorbească despre el cât mai des. O mare parte din acest comportament este inofensiv, dar poate ajunge să fie distructiv. Aceste persoane își pot afecta reputația prin căutatul atenției. În cazul acesta, de ce o fac? Un studiu a arătat că, narcisiștii caută astfel de validare. Chiar dacă nu toată lumea se încadrează în această categorie, narcisismul poate fi un factor declanșator. Dacă căutatul atenției se prezintă sub formă de comportament narcisistic sau ofensiv, trebuie să setezi limite puternice.
3. Cei cu mentalitatea de victimă
Lumea este plină de multe tragedii. Câteodată ne aflăm chiar noi în circumstanțe nefericite. Unii oameni vorbesc foarte mult despre cum totul este împotriva acestora. Când mergem la prietenii noștri pentru sprijin, aceștia încearcă să ne facă să ne simțim mai bine. Iubirea și atenția se simt bine, așadar e de înțeles de ce unii merg pe acest drum pentru atenție de fiecare dată. Față de căutătorii de atenție menționați anterior, cei cu mentalitatea de victimă par marcați de tristețe. Să setezi limite cu prietenii tăi care au un asemenea comportament poate fi dificil. În cele din urmă, este un privilegiu să ai prieteni care simt că pot vorbi cu tine despre orice. Înainte să impui limite, asigură-te că această persoană nu are probleme grave. Dacă se plâng tot timpul, chiar și de probleme minore, încearcă să îi încurajezi să vorbească despre subiecte care le creează bucurie. Pentru binele sănătății tale mentale, pune limite pentru cei care joacă rolul victimei tot timpul. Poate fi frustrant să ai de-a face neîncetat cu un astfel de om, dar poate fi și mai rău pentru noi, dacă încurajăm aceste practici.
4. Mincinoșii compulsivi
Când eram mai mici, toți am dat peste acel copil care se laudă prin minciuni. De obicei, aceste minciuni sunt împerecheate cu bârfa. Pentru cine are asemenea practică, are scopul de a le crea o părere mai bună despre ei înșiși și câteodată mint pentru a obține simpatie. În sens clinic, mințitul patologic începe în copilărie. Un studiu a arătat că aceste persoane au crescut fără cineva care să le asigure iubirea și atenția. Unii o fac pentru a manipula.
5. Oamenii care încearcă constant să te micșoreze
Să-ți croiești calea în lume este dificil. Să ai vise și ambiții poate fi înfricoșător. Orice facem va avea partea și de critici. Până la urmă, nimeni nu e perfect. Dar sunt unii oameni care niciodată nu sunt de acord cu tine și niciodată nu au încredere în aspirațiile tale. Chiar încearcă să te tragă în jos. Poate fi un frate, un membru al familiei, un prieten sau chiar un partener de viață. Oricine ar fi, găsește greșeli în orice faci. Te tratează ca pe un novice, oricat de experimentat ești. Acest tip de comportament mereu a avut un efect negativ asupra performanței celuilalt. Un studiu a arătat că aceste persoane au o lipsă de credință în abilitățile tale. Cu siguranță este greu să setezi limite dacă acest om îți este apropiat, dar ține minte că este nevoie să o faci, mai ales dacă se reflectă asupra anilor tăi de maturitate.
Limitarea contactului cu acești oameni poate fi dificilă, dar este important să faci ce este mai bine pentru tine.
Citește și CINCI lucruri pe care oamenii falși le zic tot timpul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News