CINCI motive pentru care nu îți place să fii în preajma altora. Persoanele foarte inteligente aleg singurătatea!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Pixabay.com
Pixabay.com

Intri într-o cameră aglomerată și simți că vrei să te retragi și să găsești un loc unde poți fi singur? Sună familiar? Dacă da, nu ești singur. Iată motivele din spatele acestei reacții!

Unii oameni adoră să fie în preajma altora tot timpul. Pot avea cercuri mari de prieteni sau să fie la petreceri tot timpul. Poate te întrebi cum reușesc să facă asta. Simți dificultatea de a fi în preajma altora, chiar dacă nu găsești motivele exacte.

Iată cinci motive pentru care s-ar putea să nu-ți placă să fii în compania altor persoane:

  1. Stai cu oamenii greșiți. Poate problema nu este cu oamenii în general, ci persoanele cu care îți petreci timpul. Poate exista un grup de oameni cu care te întâlnești în mod obișnuit, dar, în adâncul tău, nu îți plac. Compania grupului greșit te poate face să crezi că nu îți place să fii în preajma oamenilor. Încă mai ești prieten cu acești oameni pentru că te simți obligat sau pentru că îi apreciezi cu adevărat și vrei să petreci mai mult timp cu ei?
  2. Stresul și anxietatea pot duce la aversiunea față de prezența altora. Conform cercetărilor laboratorului de neuroștiință socială de la Dartmouth, oamenii care experimentează mai mult stres într-o zi socializează mai puțin în ziua următoare. Dacă te simți adesea stresat, acest lucru ar putea contribui la evitarea socială.
  3. Ești introvertit. Să fie în preajma altora poate fi epuizant pentru introvertiți. Există o bază biologică pentru acest lucru. Un studiu din Jurnalul de Neuroștiință Cognitivă a descoperit că introvertiții procesează stimulii sociali în creier diferit față de extrovertiți. Când sunt expuși la imagini cu fețe umane, extrovertiții sunt asociați cu o activitate mai mare a undelor cerebrale. Introvertiții tind să se retragă și să petreacă mai mult timp singuri.
  4. Ești o persoană extrem de sensibilă. Potrivit psihologiei de azi, o persoană extrem de sensibilă este cineva care reacționează mai intens la stimuli senzoriali și emoționali, interni și externi. Se estimează că 15-20% din populație sunt persoane extrem de sensibile. Dacă ești astfel, ai putea găsi dificil să fii în preajma altora din cauza cantității mari de informații pe care trebuie să o procesezi. Conversațiile, acțiunile sau emoțiile altora te pot copleși. Sensibilitatea în procesarea senzorială nu este ceva ce poți opri simplu, motiv pentru care persoanele extrem de sensibile ar putea evita situațiile sociale prea aglomerate.
  5. Alegi să fii singur. O cercetare a descoperit că persoanele foarte inteligente au o satisfacție mai mică în viață atunci când socializează mai des cu prietenii. Aceste constatări se bazează pe psihologia evoluționistă, unde membrii mai inteligenți ai grupului erau capabili să rezolve probleme fără a avea nevoie de ajutorul prietenilor și sunt mai fericiți să fie singuri pentru a rezolva provocările pe cont propriu. Singurătatea este o modalitate pentru persoanele foarte inteligente să se reseteze după ce au fost în medii urbane extrem de stresante. Acest lucru nu înseamnă că persoanele acestea nu socializează, dar dacă te afli în situația în care te descurci mai bine și poți rezolva problemele mai bine singur, ar putea fi unul dintre motive.

Este important să înțelegem de ce unii oameni ar putea să nu se bucure de prezența altora și să nu îi judecăm pentru asta.

Citește și Aprilie sau Luna Educației Financiare. Știai că subiectul cel mai important al lunii este gestionarea finanțelor? 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel