Cercetătorii au dezvoltat o nouă tehnologie pentru depistarea minciunilor prin intermediul mişcărilor muşchilor faciali.
O echipă de oameni de ştiinţă din Israel a dezvoltat o nouă tehnologie bazată pe inteligenţa artificială pentru depistarea minciunilor prin intermediul mişcărilor muşchilor faciali, a anunţat săptămâna aceasta Universitatea din Tel Aviv (TAU), informează Agerpres, citând Xinhua.
Noua tehnologie ar putea contribui la dezvoltarea de camere şi software capabile să detecteze minciunile în numeroase situaţii din viaţa reală, a notat TAU în studiul publicat miercuri.
Cu ajutorul acestei noi tehnologii, cercetătorii au detectat minciuni spuse de participanţii la studiu cu o acurateţe de 73%, potrivit TAU.
În cadrul cercetării, publicată în jurnalul ştiinţific Brain and Behavior, oamenii de ştiinţă de la TAU au identificat două grupe distincte de persoane care spun lucruri neadevărate: cei care îşi activează muşchii obrajilor atunci când mint, şi cei care îşi activează muşchii din zona sprâncenelor.
Studiul a fost bazat pe o inovaţie dezvoltată la TAU care a implicat utilizarea de autocolante imprimate pe suprafeţe moi şi care conţin electrozi ce monitorizează şi măsoară activitatea muşchilor şi a nervilor.
În viitor, astfel de electrozi pot deveni redundanţi în condiţiile dezvoltării unui software video conceput special pentru a identifica minciunile pe baza mişcărilor muşchilor faciali, au notat cercetătorii.
Această tehnologie poate fi utilă pentru detectarea, spre exemplu, a minciunilor spuse la bănci, pe aeroporturi, în cadrul interogatoriilor poliţiei, ori la interviurile de angajare online, cu ajutorul camerelor de înaltă rezoluţie instruite, au concluzionat oamenii de ştiinţă implicaţi în studiu.
Dacă nu există un motiv real și cunoscut concret de tine (un fals în acte/studii/abilități, o minciună sau mai multe etc.), este destul de probabil că te confrunți cu Sindromul impostorului, consideră specialiștii, scrie DCNEWS.ro.
Potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), Sindromul impostorului se referă la o experiență internă de a crede că nu ești la fel de competent pe cât te percep ceilalți. Deși această definiție este de obicei aplicată în mod restrâns inteligenței și realizării, are legături cu perfecționismul și contextul social. Mai simplu spus, sindromul impostorului este experiența de a te simți ca un fals - ai impresia că în orice moment vei fi descoperit făcând o fraudă - de parcă nu aparții acolo unde ești și ai ajuns acolo doar printr-un noroc chior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News