Care sunt cele patru VÂRSTE ale omului. Specialist: 65 de ani, o vârstă CONVENȚIONALĂ
Prof. dr. Gabriel Ioan Prada, de la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”, a explicat pentru DC MEDICAL care sunt cele patru vârste ale omului.
Acesta a pus în discuție vârstele pe care le are omul, de-a lungul vieții, dar mai ales motivul pentru care a fost aleasă ca limită între adulți și vârstnici a vârstei de 65 de ani.
”Există cel puțin patru, dacă nu chiar cinci accepțiuni ale termenului vârstă. Este o vârstă cronologică, adică timpul scurs de când ne-am născut și până când vorbim, de obicei este trecută în documentele de identitate. Nu putem vorbi de o îmbătrânire cronologică, este doar o trecere a timpului. Pe de altă parte este vârsta psihologică, adică modul în care ne percepem, 'am 90 de ani, dar mă simt ca la 20, pot să răstorn munții' sau din contră 'am 40, dar mă simt ca la 90'. Aici este mult subiectivism și o serie de prejudecăți. Mai există vârsta socială, adică modul în care poți să îndeplinești un rol într-o colectivitate, rol la care se așteaptă ceilalți de la tine. De exemplu, sunt persoane cu vârstă cronologică foarte înaintată, dl. Neagu Djuvara, care a depășit 101 ani și care, până în aproape ultimele luni de viață participa la emisiuni televizate, dădea interviuri, a scris cărți, semn că nu coincidea vârsta sa cronologică cu așa-zisa vârstă socială. Mai este vârsta biologică, aici se poate vorbi de îmbătrânire biologică și înseamnă o scădere a rezervelor funcționale. Și ar mai fi vârsta demografică”, a explicat prof. dr. Gabriel Ioan Prada pentru DC Medical.
Prof. dr. Gabriela Prada a subliniat faptul că această clasificare cronologică, de altfel, cea mai utilizată, este una impusă de studii, fiind vizibile diferențele între cele trei categorii importante: tineri, adulți și vârstnici.
”Noi acum utilizăm o clasificare bazată pe vârsta cronologică, dar, această clasificare în tineri, adulți și vârstnici a fost impusă de studii. Era nevoie, căci toată lumea a observat că există diferențe între cele trei categorii". Citeşte articolul complet pe DC MEDICAL!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News