Pentru că toamna se apropie cu pași repezi, iată niște rețete care te ajută să o întâmpini așa cum trebuie!
Zacusca este un preparat ideal pentru toamnă, perfect pentru a conserva legumele din grădină și pentru a te bucura de gustul lor pe tot parcursul anului. Iată câteva rețete delicioase de zacuscă la care să te gândești în aceste ultime zile de vară!
Zacusca clasică
Ingrediente
2 kg ardei capia
1 kg vinete
1 kg ceapă
1 kg roșii (sau 1 cutie mare de roșii cuburi)
200 ml ulei (de preferat ulei de floarea-soarelui)
2-3 linguri pastă de tomate (opțional, pentru intensificarea gustului)
Sare, piper după gust
1-2 frunze de dafin
1 linguriță zahăr (opțional, pentru echilibrarea acidității)
Preparare
Coace ardeii capia pe flacără deschisă sau în cuptor până se înnegrește coaja. După coacere, pune-i într-un vas acoperit pentru a-i lăsa să se aburească, apoi curăță-i de coajă și de semințe. Coace vinetele până se înmoaie, fie în cuptor, fie pe flacără. După ce s-au răcit, curăță-le de coajă și scurge-le bine de apă. Tăiați ceapa mărunt și căliți-o în ulei până devine aurie și moale. Dacă folosești roșii proaspete, decojește-le și toacă-le mărunt.
Toacă ardeii și vinetele în bucăți mici sau folosește un blender pentru a le face pastă. Adaugă legumele tocate peste ceapa călită. Adaugă roșiile tocate sau roșiile cuburi și pasta de tomate, dacă folosești. Gătește la foc mic timp de 1-2 ore, amestecând din când în când.
Zacusca este gata când uleiul se separă de amestec și are o consistență densă. Condimentează cu sare, piper, frunze de dafin și zahăr dacă este necesar.
Conservare
Încălzește borcanele și capacele. Umple borcanele cu zacuscă fierbinte, sigilează-le bine și sterilizează-le într-o oală cu apă fierbinte timp de 10-15 minute.
Zacuscă cu ciuperci
Ingrediente:
1 kg ardei capia
500 g vinete
500 g ciuperci (proaspete sau conservate)
1 kg ceapă
1 kg roșii
200 ml ulei
Sare, piper după gust
1-2 frunze de dafin
Preparare
Coace ardeii și vinetele după metoda descrisă mai sus. Tăiați ciupercile în felii și căliți-le în ulei până se rumenesc și scad în volum. Tăiați ceapa și căliți-o până devine aurie. Dacă folosești roșii proaspete, decojește-le și toacă-le mărunt.
Toacă ardeii și vinetele, adaugă-le peste ceapa călită, împreună cu roșiile și ciupercile. Gătește amestecul la foc mic timp de 1-2 ore, amestecând frecvent. Condimentează cu sare, piper și frunze de dafin.
Conservare
Procedează la fel ca în rețeta clasică: umple borcanele cu zacuscă fierbinte, sigilează-le și sterilizează-le
Zacuscă de roșii și ardei
Ingrediente
2 kg ardei capia
1 kg roșii
1 kg ceapă
200 ml ulei
2-3 linguri pastă de tomate
Sare, piper după gust
Preparare
Coace ardeii capia și curăță-i de coajă și semințe. Toacă roșiile și călește-le până se evaporă o mare parte din lichid. Tăiați ceapa și căliți-o în ulei până devine moale și aurie.
Adaugă ardeii tocați, roșiile și pasta de tomate peste ceapa călită. Gătește amestecul la foc mic timp de 1-2 ore, amestecând din când în când. Condimentează cu sare și piper.
Zacusca este delicioasă pe pâine prăjită, ori ca aperitiv. Spor la gătit și la conservare!
ȘAPTE rețete delicioase și rapide pe care să le încerci în perioada postului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News