Cele CINCI etape ale iubirii. Majoritatea cuplurilor se opresc la a treia

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Pixabay.com
Pixabay.com

Iubirea vine în etape, dar majoritatea cuplurilor nu ajung până la final. Află de ce!

Psihologia iubirii este unul dintre cele mai interesante subiecte și stârnește curiozitatea multora, nu-i așa? Și deși poate însemna ceva diferit pentru fiecare, asta nu ne oprește să încercăm să o înțelegem mai bine și să căutăm să învățăm cum să o hrănim. Psihologii au avansat multe idei și teorii despre iubire: ce este, cele mai variate aspecte ale ei, cum și de ce se întâmplă, ceva ce poate că nu explorăm suficient este cum se dezvoltă iubirea în timp.

Află mai multe despre cele cinci etape ale iubirii și de ce majoritatea oamenilor se opresc la a treia etapă.

  1. Înnebunirea și atașamentul timpuriu. Cea mai timpurie etapă a îndrăgostirii are mult de-a face cu atracția, înnebunirea și atașamentul timpuriu. De obicei, oamenii vor experimenta un puternic sentiment de euforie fiind în preajma obiectului afecțiunii lor și când sentimentele lor sunt reciproce, viața va părea foarte dulce pentru ei. Vor simți fluturi în stomac, vor râde mai mult, vor flirta adesea și vor simți altceva decât pasiune și joc. Aceasta este, de obicei, etapa preferată a tuturor în iubire, deoarece este totul despre distracție și romantism.
  2. Începutul serios, intră în etapa doi odată ce strălucirea inițială a primei îndrăgostiri se estompează, cuplurile încep să fie serioase în legătura lor. Această fază este de obicei momentul în care se fac multe angajamente mari, cum ar fi spusul "Te iubesc" pentru prima dată sau învățarea să compromită cu partenerul. Cuplurile care nu depun eforturi, probabil că se vor îndepărta unul de celălalt odată ce atracția lor se estompează și s-ar putea să se îndrăgostească de alte persoane.
  3. Criza. Într-un studiu clinic despre cum reacționează creierul la iubire, s-a descoperit că partea mai evoluată a creierului se presupune că preia controlul după ce cuplurile au fost împreună pentru o perioadă. Participanții își descriu iubirea ca fiind mai bogată, mai profundă și mai înrădăcinată în cunoașterea celuilalt mai bine. Această legătură mai puternică este rezultatul confruntării cu o criză semnificativă împreună, care a ajutat ambele părți să vadă cât de mult au crescut, s-au schimbat și dacă pot sau nu să continue să crească împreună. De aceea, aceasta este adesea numită punctul de făcut sau de spart al relațiilor și de ce majoritatea oamenilor se opresc la această etapă a iubirii.
  4. Coborârea de pe piedestal. Nu toate cuplurile ies din etapa crizei, iar cele care o fac nu întotdeauna ies nevătămate. Este momentul când cuplurile își văd mai clar defectele și slăbiciunile unul celuilalt, dar învață să ierte și să se accepte  în ciuda lor. Această etapă este marcată de un angajament mai profund și de sentimente puternice de mulțumire, deoarece nu mai este o iubire susținută de idealuri ale romantismului sau pasiunii, ci mai degrabă de o bază solidă de prietenie, încredere și respect reciproc. Adesea, cuplurile la această etapă sunt căsătorite, au copii sau locuiesc împreună.
  5. Atașamentul profund și stabilitatea. Atingerea acestei etape este o realizare destul de rară, deoarece înseamnă că s-a creat o legătură puternică și durabilă. Relația a ajuns deja într-un loc de echilibru, stabilitate și împlinire emoțională continuă. Singurul lucru rămas de făcut este să fie menținută prin comunicare, onestitate și dragoste reciprocă.

Când dragostea devine obsesie. Semnele excesului de zel într-o relație

Se spune că nimic valoros nu vine ușor, iar asta este cu siguranță adevărat când vine vorba de iubire. Poate fi frumoasă și împlinitoare, dar departe de basmul perfect în care mulți dintre noi ar putea vrea să creadă. Însă, înțelegerea adecvată a diferitelor etape prin care trece o relație vă poate ajuta să navigați spre o parteneriate mai durabile și iubitoare.

 

Youtube video image

Citește și Relații toxice. Când devine sufocantă iubirea și cum identificăm abuzul?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel