Cel mai VECHI truc pentru un aluat pufos de cozonac fără frământare! Simplu și ideal pentru începători

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Practic
Pixabay.com
Pixabay.com

Știi cât este de ușor să pregătești un aluat pufos de cozonac fără prea multă frământare? Folosește-te de acest truc și îți vei ușura munca!

Cozonacul nu lipsește de la mesele de sărbători. Pe cât de bun este, pe atât de greu se prepară. Iată cea mai utilă rețetă pentru un cozonac delicios!

Ingrediente aluat

  • 1 kg faină tip 000
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 250 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilinat
  • 500 ml lapte
  • 50 gr unt topit și răcit
  • 80-100 ml ulei floarea soarelui
  • sare
  • 5 gălbenușuri
  • coaja rasă de la 1 lămâie netratată
  • Dacă folosești drojdie uscată, pune 1kg de faină la 14-15g drojdie.

Iată cum se pregătește cea mai bună pască fără aluat și cel mai bun cozonac! Te-ai pregătit pentru sărbători?

Mod de preparare

Amestecă 50g de drojdie proaspătă cu o lingură de zahăr. După care, adaugă două linguri de făină și două linguri de lapte călduț (suportabil la deget). Se adaugă pentru a nu inactiva drojdia. Amestecă până când obții o pastă pe care să o lași la crescut într-un loc cald. Cât timp drojdia stă la crescut, cerne 1kg de faină 000 într-un recipient. Alege o făină calitativă cu un conținut mare de proteină. După ce drojdia crește, pune-o peste făină și amestecă puțin.

Într-un bol separat, bate cinci gălbenușuri de ou cu un praf de sare. Pune-le peste făină. Peste toată compoziția adaugă coaja rasă de la o lămâie netratată, două pliculețe de zahăr vanilinat, 250g de zahăr și 500 ml lapte călduț. Laptele se adaugă treptat, amestecând până când incorporezi toate ingredientele.

În continuare, frământă foarte puțin compoziția adaugând 50g de unt topit și răcit. Procedeul ar trebui să dureze 2-3 minute.

Mută aluatul pe blat și frământă-l cu 80-100ml de ulei. Întinde aluatul și mai adaugă puțin ulei peste el, după care împăturește-l și trage-l de margini pentru a activa glutenul.

După care, urmează partea care te scapă de frământarea asiduă a cozonacilor, anume trântitul pe blat. Lovește aluatul de blat de câte ori poți. După fiecare lovire, acesta devine tot mai fin, suplu și omogen.  Dacă se lipește de blat, mai adaugă puțin ulei și dezlipește-l cu o racletă. La final, trebuie să devină elastic și omogen.

Pune-l apoi la dospit până când își dublează volumul.

Obiceiuri și superstiții de Paște. Bucură-te de binecuvântările aduse de această sărbătoare!

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel