La 24 de ani mi s-a pus diagnosticul de endometrioză. Scriu acest text, la șapte ani distanță, după ce am tot auzit recomandarea unui tratament care pe mine m-a revoltat.
Endometrioza afectează aproximativ 30-40% de femei la nivel mondial. 500.000 de femei din România au această maladie și este deseori diagnosticată și tratată greșit, având ca urmare infertilitatea. Deși endometrioza se situează pe locul doi în topul afecțiunilor ginecologice în foarte multe țări din Europa, este încă o boală puțin cunoscută. Una din 10 femei din România suferă de endometrioză, cunoscută drept „cancerul care nu ucide” sau „cenușăreasa” bolilor ginecologice.
Cei mai mulți îți dau ca tratament anticoncepționalele pentru a opri simptomele bolii. Doar că mai sunt unii dintre ei care îți dau drept tratament… un copil. Să vii și să spui că sarcina constituie tratament pentru endometrioză mi se pare revoltător. De parcă a da naștere unui copil este așa... floare la ureche. Ai endometrioză și vrei să-ți pui pe pauză boala timp de vreun an? Fă un copil. Te doare capul? Fă un copil.
Mie mi s-a zis (nu de către medicul meu), încă de când mi s-a descoperit boala, să mă grăbesc să fac un copil. Nu în ideea de vindecare, ci să nu ajung să nu mai pot să rămân însărcinată pentru că o parte din femeile cu endometrioză ajung să fie infertile. Nu m-am grăbit pentru că nu consider că a face un copil poate fi considerată o formă de tratament. Cei care dau un astfel de tratament femeilor cu endometrioză nu se gândesc că acest lucru le poate afecta emoțional. Un copil nu poate fi considerat niciodată o formă de tratament. Și mai ales că nu este ca și când dacă naști un copil dispare boala. Nu. O pui doar pe pauză. După naștere, poate reveni oricând.
Am cunoscut o tânăra, mai mică cu un an decât mine, care suferea și ea de endometrioză. Doctorii i-au zis, la 25 de ani, dacă tot are endometrioză, să pună mâna și să facă un copil cât mai repede. Ei i s-a dat această soluție nu ca să trateze boala, ci de teamă că dacă mai așteaptă mult, va fi infertilă pentru că da, multe femei cu endometrioză, nu pot să aibă copii, dacă boala avansează în ritm accelerat.
Mi-a spus: ”o să fac un copil cu bărbatul cu care sunt acum, chiar dacă nu-l iubesc prea tare. Vreau să fac un copil acum, cu orice preț, decât să nu nasc niciodată”. Despre fericire pare că nu-i mai pasă nimănui. Despre starea emoțională nu-i pasă nimănui. Să prescrii tratament, pentru endometrioză, o sarcină mi se pare cea mai mare inepție. Să nu ții cont de starea emoțională a unei paciente mi se pare crimă. Este de înțeles de ce femeilor cărora li se recomandă o sarcină pentru a scăpa de boală se simt jignite și neînțelese. Nu poți să faci un copil la recomandarea nimănui. Și cred că doar cine a trecut prin asta poate înțelege.
Eu sunt cel mai bun exemplu că sarcina nu este cea mai bună soluție pentru vindecarea de endometrioză. Doctorul care m-a operat și-a făcut excelent treaba din moment ce, la șapte ani distanță, nu mai am nici urmă de boală. Și fără anticonceționale, și fără recomandări de tipul: „fă un copil ca să-ți treacă boala”. Dar da, am întâlnit și medici sau paciente cu endometrioză care mi-au spus să fac un copil cât mai repede.
A face un copil nu ar trebui să fie niciodată o soluție pentru tratarea endometrioziei și de aceea trebuie acordată o atenție sporită cauzelor și găsirii unui tratament adecvat. Endometrioza are oricum efecte la nivel psihologic, iar să vii cu „tratamente” atât de puternice, care schimbă ireversibil viața unei femei, mai ales dacă ea nu este pregătită de acest lucru, poate fi extrem de periculos. Să faci copii la comandă nu ajută la nimic, poate doar la apariția vreunei depresii, la urma urmei... mult mai gravă decât endometrioza. Din punctul meu de vedere, este cel mai dur tratament pentru endometrioză care poate să „amputeze” definitiv o femeie. Sufletește vorbind.
Dacă și dumneavoastră ați trecut prin experiențe similare, vă invităm să ne scrieți pe adresa [email protected].
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News