Ce este realismul depresiv? Un concept pe care cercetătorii se concentrează chiar acum!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Ai vorbit vreodată cu un prieten care se simte deprimat? În timp ce își împărtășește gândurile, poți observa că ceea ce spune sună înțelept și logic. Realismul depresiv este un concept care a intrat în atenția cercetătorilor!

Este prea des întâlnit pentru a fi o coincidență. Așadar, este un tipar. De fapt, cercetări în desfășurare și unele studii existente au găsit legături între depresie și raționalitate.

Să discutăm despre asta. De ce sunt oamenii deprimați mai logici? Realismul depresiv? Conceptul de realism depresiv sugerează că oamenii care se luptă cu depresia percep lumea mai precis, în special în situațiile care sunt dincolo de controlul lor. Ei văd lucrurile fără ochelarii roz, adesea purtați de cei influențați de un optimism exagerat - tendința de a crede mereu că lucrurile vor ieși perfect, poate puțin prea perfect.

De exemplu, în situații care depășesc controlul uman, persoanele deprimate pot evalua mai exact șansele lor de succes sau supraviețuire comparativ cu cineva care nu este deprimat. Această claritate poate fi o sabie cu două tăișuri. Le poate ajuta să evite așteptările nerealiste și dezamăgirile ulterioare, dar poate duce și la sentimente de neajutorare.

Conștientizare crescută. Cercetările realizate indică faptul că persoanele deprimate pot fi mai bune la a prevedea evenimente negative. De exemplu, pot prezice mai exact eșecurile potențiale, cum ar fi picarea unui examen, despărțirea de un partener sau divorțul. Această conștientizare crescută le permite să recunoască, să se pregătească pentru și să atenueze aceste rezultate și să accepte ceea ce nu pot schimba. Acest tip de gândire logică este bazat pe realism.

Procesarea suferinței. Cum ajungi de la durere cumplită la putere inimaginabilă?

Oamenii cu depresie tind să aibă o auto-evaluare mai sinceră și critică, inclusiv în ceea ce privește talentele și defectele lor. Ei sunt adesea mai conștienți de punctele lor forte și de slăbiciuni comparativ cu cei care sunt prea optimiști. De asemenea, tind să observe simptomele depresiei la alții cu ușurință și rapiditate.

Oamenii deprimați au adesea un mod mai realist de a explica lucrurile. De exemplu, în loc să dea vina pe ghinion sau pe circumstanțe externe pentru o prezentare proastă, ar putea să recunoască lipsa de pregătire sau faptul că nu sunt buni la vorbitul în public în general.

Înseamnă că doar oamenii deprimați pot fi logici? Nu. De fapt, realismul depresiv nu este întotdeauna sănătos, deoarece poate duce la suprageneralizare. Există o diferență între a fi realist și a fi negativist tot timpul. Sigur, unii indivizi care se simt rău ar putea fi mai buni la a prezice lucruri rele, dar alții ar putea vedea doar negativitatea, chiar și atunci când lucrurile sunt bune. Este ca un filtru care lasă să treacă doar lucrurile rele, pesimismul.

Să presupunem că cineva este bun la a prezice lucruri rele pentru că este deprimat. Ar putea părea că sunt realiști, dar asta poate duce și la pesimism și la stagnare. Ei ar putea să nu vadă rostul de a încerca dacă cred că totul va merge prost oricum. Această focalizare pe eșecurile potențiale îi poate face să înceteze să încerce să-și îmbunătățească situația.

Acest recunoaștere sumbră a realității evidențiază realismul lor depresiv. Deși argumentul pentru realismul depresiv este valid, trebuie întotdeauna să tindem spre echilibru. Poți fi cu siguranță fericit, sănătos și să gândești clar în același timp. Este posibil să fii optimist, rămânând în același timp ancorat în realitate. Îmbrățișând o perspectivă echilibrată, poți vedea atât norii gri, cât și lumina soarelui care răsare din spatele lor.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience

Asociatia Astrologilor


pixel