Ce este amnezia emoțională și care sunt simptomele acesteia. Specialiștii ne explică!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Probabil ai trecut prin unele experiențe dureroase care ți-au lăsat o amprentă profundă. Mintea te protejează instinctiv. Blochează amintiri atât de dureroase încât devin fantome care îți bântuie prezentul, un fenomen care este numit amnezie emoțională.

Amnezia emoțională este un mecanism de apărare împotriva emoțiilor copleșitoare asociate cu o amintire declanșatoare și traumatică. Spre deosebire de amnezia generală, care afectează în principal amintirile factuale sau autobiografice, această reacție la traumă, dacă nu este abordată, poate duce în cele din urmă la o dereglare emoțională mai mare, chiar și după mult timp de la evenimentul traumatic.

Așadar, să explorăm câteva semne ale amneziei emoționale, conform experților!

Fragmentarea memoriei

Unul dintre semnele principale ale amneziei emoționale este fragmentarea amintirilor emoționale. Conform unui psihiatru, evenimentele traumatice pot crea „găuri negre emoționale”, în care detalii și emoții specifice asociate cu evenimentul devin inaccesibile sau uitate. Această pierdere selectivă a memoriei apare adesea ca un mecanism de protecție pentru a ne proteja de emoțiile extrem de dureroase legate de traumă. Deci, dacă există anumite perioade de timp sau lucruri de care ești sigur că s-au întâmplat, dar nu ai nicio amintire despre ele, poate fi un semn că ai amnezie emoțională.

Comportament ezitant

Amnezia emoțională indusă de traumă ne poate determina să dezvoltăm comportamente de evitare, spune un psiholog. Putem începe să evităm inconștient anumite locuri, persoane sau situații care declanșează amintiri ale traumei trecute. Această evitare este un mecanism de apărare pentru a ne proteja de emoțiile copleșitoare și de stresul care revine atunci când suntem confruntați cu amintiri traumatice.

Dan Shapiro, negociator la Harvard, despre cum putem câștiga un conflict: „Există trei mari bariere!”

Amorțire emoțională

Ai experimentat vreodată un eveniment traumatic care te-a lăsat cu un sentiment de detașare emoțională? Această dificultate de a te conecta cu propriile sentimente este comună la persoanele cu amnezie emoțională. Un psiholog clinician explică că amorțirea emoțională este o altă modalitate prin care mintea se descurcă cu intensitatea impactului emoțional al traumei.

Disocierea

Disocierea este un alt simptom al amneziei emoționale. Persoanele care se confruntă cu trauma prin uitare pot experimenta un sentiment de detașare de la realitate, ca și cum ar trăi pe pilot automat sau ar observa viața din afara corpului. Deși acest lucru îi ajută să se distanțeze de stresul emoțional asociat amintirilor traumatice, le împiedică capacitatea de a procesa trauma, de a se angaja pe deplin în momentul prezent și de a forma conexiuni semnificative cu alții.

Retrăirea

Flashback-urile sunt un alt simptom. Conform unui psiholog, este comun ca victimele traumei să experimenteze valuri emoționale bruște și copleșitoare, care pot fi declanșate chiar și de lucruri aparent nelegate de evenimentul traumatic. Aceste reamintiri emoționale vii, chiar și fără amintirea completă a detaliilor specifice, evidențiază puterea memoriei emoționale și influența profundă a acesteia asupra bunăstării mentale și emoționale a unei persoane.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience

Asociatia Astrologilor


pixel