Ca să ai o vedere bună, merită să pui pe primul loc și consumul de alimente bogate în vitamine și minerale. Lipsa lor poate să ducă la deteriorarea vederii, în timp. Iată care sunt!
Cele mai importante vitamine pentru menținerea sănătății oculare sunt vitaminele A, C și E, dar și zincul și beta-carotenul.
1. Migdale sau nuci
Aceste două alimente conțin cantități mari de acizi grași omega-3, dar și un nivel ridicat de vitamina E. Această vitamină scade sau încetinește procesul de degradare oculară, care îți afectează modalitatea de a vedea la depărtare sau la apropiere. Poți consuma cel puțin un pumn de migdale sau miez de nucă, pe zi.
2. Carne de vită
Acest tip de carne este benefic pentru o vedere optimă, grație mineralelor și proteinelor din compoziție. Are și magneziu și zinc, potrivite pentru sănătatea oculară.
3. Spanac
Spanacul este o legumă bogată în beta-caroten și vitamina C, esențiale pentru o vedere bună. Consumul de spanac ajută și la îmbunătățirea vaselor mici de sânge de la nivelul ochilor.
De ce e bine să fierbem legumele cât mai întregi, de preferat în coajă. Bilic, recomandări
4. 7 tipuri de pește
Peștele este bogat în acizi grași, care ajută să ne protejăm vederea. Nu știi ce tip de pește să consumi?
Poți miza pe consumul de hering, somon, macrou, anșoa, sardine, ton sau păstrăv.
Salată de paste cu ton și legume. Rețeta simplă și gustoasă
5. Ouă
Ce alte alimente poți consuma pentru o vedere bună? Nu uita de ouă, bogate în calciu, vitamina C, E și zinc. Sunt și o sursă de lecitină și luteină, care previn cataracta și reduc riscul pierderii de vedere.
6. Portocale, lămâi, grapefruit
Știi că citricile sunt ideale pentru sănătatea ochilor, datorită cantității de vitamina C. Cele mai potrivite citrice, cu un conținut ridicat de vitamina C sunt lămâile, portocalele și grapefruitul. Consumă cel puțin două porții de citrice pe zi.
7. Morcovii
Cu siguranță, ai auzit de multe ori că morcovii ajută la o vedere mai bună. Și este adevărat, conform specialiștilor. Aceștia prezintă un conținut mare de vitamina A, dar și de beta-caroten.
Beta carotenul este însuși pigmenul care oferă morcovului culoarea intensă, de portocaliu, cu care suntem obișnuiți. Vitamina A din compoziția morcovului ajută la menținerea unei vederi perfecte, în timp ce beta-carotenul împiedică riscul apariției cataractei.
Cum să consumi morcovii? Cruzi, în supe și ciorbe, în salate.
Vezi și: Alimente de bază despre care odată se credea că sunt magice
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News