Căderea părului este una din problemele cu care se confruntă cele mai multe persoane. În mod normal, cad zilnic circa 70 de fire de păr. Dacă numărul firelor de păr căzute este mai mare, atunci trebuie investigate cauzele. Medicul Mihai Motora, chirurg plastician, a explicat la emisiunea Vorbește lumea de la Pro TV care sunt cauzele care duc la căderea părului. Colegii de la DC Medical au venit cu mai multe detalii pentru noi.
„Nu este normal să cadă părul atunci când foliculul are o sensibilitate genetică la anumiți hormoni. Când cad peste 50-70 de fire pe zi este o problemă. Când tragem de păr ar trebui să rămână puține fire, 3-4. Mai mult, nu. Dacă tragem de păr și rămân mai multe fire, atunci ar trebui să vedem care este cauza.
Principala cauză este alopecia androgenetică, care reprezintă o sensibilitate genetică a foliculului de păr la hormonii care cauzează căderea părului. Este cauza principală în cazul bărbaților. La femei, pot fi cauze multiple. Cele mai multe cauze sunt dereglările hormonale care pot fi fiziologice până la un punct, cum sunt cele după sarcină, sau pot fi patologice. Atunci trebuie să vedem care este cauza. Pot fi probleme cu glanda tiroidă, ovare polichistice”, a explicar dr. Mihai Motora.
Stresul accentuează căderea părului
Există anumiți factori care favorizează căderea părului. Printre aceștia se numără stresul și șocul puternic. Totodată, și stilul de viață poate contribui la căderea părului.
„Șocul și stresul cauzează o cădere a părului, dar, de obicei după aceste situații, părul își revine după o perioadă. Dacă eliminăm cauza problemei care cauzează căderea părului, acesta își revine. Dacă nu avem această sensibilitate genetică, părul își revine.
Dacă se asociază sensibilitatea genetică cu stresul sau alte cauze care accelerează, atunci părul nu își mai revine. Poate să înceapă chiar din adolescență. Când apare în adolescență este puțin mai gravă, pentru că până la 25 - 30 de ani deja își face simțită prezența și chelia este un pic mai gravă”, a mai explicat medicul.
Tratament pe viață
Tratamentele existe pot preveni căderea părului și pentru a avea efect trebuie urmate pe termen nelimitat.
Tratamentele existente pe piață sunt pentru întârzierea căderii și sunt temporare. Au efect atâta timp cât sunt administrate. Dacă dorim să oprim căderea părului prin tratament medicamentos, trebuie ne pregătim psihic să îl facem pe termen nelimitat, sau pe viață.
Momentan, asta ne oferă tehnologia și știința din ziua de azi. Sunt mai multe feluri de teste. Se face testul de rupere al firului, se face o densitometrie a părului să se vadă densitatea, în anumite situații se fac și analize prin care se vede dacă există niște probleme”, a mai precizat dr. Mihai Motora.
Despre alte simptome și metode de tratament găsiți în continuarea articolului pe DC Medical.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News