Cauți tot timpul validare din partea altora? Oprește-te chiar acum!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Ne dorim cu toții aprobarea din când în când, însă excesul în căutarea acesteia din partea altora poate conduce la probleme emoționale ce ne împiedică să trăim o viață fericită, autentică și împlinită. Iată cum să te oprești din a face asta!

Cauți aprobare din când în când. Nevoia de a fi apreciat și acceptat este adânc înrădăcinată în relațiile umane. Cu toate acestea, căutarea excesivă a aprobării de la alții poate cauza probleme emoționale care te împiedică să trăiești o viață fericită, autentică și împlinitoare.

Ca adult, poți căuta validare externă deoarece stima ta de sine este slabă și fragilă. Adesea, acest lucru se datorează faptului că nu a fost construită corect de la început. Crăpăturile în stima de sine pot fi uneori urmărite până la nevoile emoționale neîmplinite din copilărie. Copiii caută la cei care au grijă de ei confirmarea că sunt iubiți sau că fac lucrurile corect. Un copil care nu poate obține validare sau o obține doar pentru a-și mulțumi îngrijitorii într-un fel, poate deveni un adult care găsește greu să accepte cu adevărat cine este. Astfel, ești determinat să cauți aprobare de la alții pentru a te simți bine. Dar să-ți lași valoarea în mâinile altora te expune la manipulare.

Când te confrunți cu temeri de respingere și abandon, poți deveni un cameleon care încearcă să satisfacă pe toată lumea, îndeplinind așteptările celorlalți pentru a evita durerea sau dezamăgirea. Dar devenind invizibil, poți pierde din vedere sinele tău autentic, inclusiv nevoile tale reale, dorințele și opiniile. Ai putea să-ți pui la îndoială valorile și să te simți confuz. Din păcate, ai putea petrece toată viața căutând aprobare în acest fel.

Îți amâni tot timpul sarcinile? Suprastimularea este un factor care contribuie enorm!

Comportamentul de căutare a validării ia multe forme. Poți simți fericire, anxietate, tristețe sau chiar rușine în funcție de faptul dacă cuiva îi place sau nu munca sau deciziile tale. Cauți constant reasigurări că ai luat decizia corectă, spui „Da” la noi angajamente. Prin practică, poți depăși căutarea excesivă a aprobării și dorința de a mulțumi pe toată lumea.

Primul pas este să devii mai conștient de acest comportament. Întreabă-te când ai cea mai mare nevoie de aprobarea altora? Este când planifici sau decizi ceva? Când spui da la noi angajamente, fii sincer cu tine însuți în legătură cu faptul dacă este sau nu potrivit pentru tine sau dacă încerci să obții aprobare sau să eviți respingerea. Dacă îți pui întrebări de genul acesta te poate ajuta să înțelegi cauza principală. Pasul următor este să înțelegi mai bine și să îmbrățișezi adevărata ta persoană. Poți începe să o faci prin celebrarea propriilor succese. Când ești confortabil cu sinele tău autentic, inclusiv cu defectele tale precum și cu punctele forte, stima ta de sine poate înflori din interior.

Chiar dacă renunțarea la căutarea aprobării altora este dificilă, pe termen lung, eliberarea de opinii poate reduce teama de respingere și te poate încuraja să ieși la lumină și să trăiești o viață mai autentică și mai împlinitoare.

Oamenii te consideră antisocial și arogant? Iată semnele care arată că ești foarte inteligent!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel