Omul este o ființă socială și nu poate trăi fără prieteni.
Prietenii ne ajută să ne păstrăm o sănătate de fier. Într-o lume în care depresia este la ordinea zilei, un prieten bun te ajută să ții tristețea la distanță. Dar câți trebuie să avem pentru a fi totul ideal? Aflăm răspunsul chiar de la un medic.
Prof. Univ. Dr. Dan Prelipceanu a vorbit despre acest subiect în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate" realizată de către prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale.
"Studiile de suport social care s-au dezvoltat acum 20 de ani, dar care s-au confirmat a fi reale, presupun că, în general, un om echilibrat mental trebuie să aibă o rețea de șapte persoane. Adică prieteni cu care, la nevoie, să te sfătuiești, să fie confidenți. În momentele când ai un necaz, dai un telefon și te sfătuiești cu el. Când nu ai această structură, cum este cazul imigranților care pleacă și rămân mai singuri, vorbim despre un factor de risc pentru depresie", a zis Prof. Univ. Dr. Dan Prelipceanu la interviurile DC News.
Prietenia este o relație afectivă și de cooperare între ființe umane, care se caracterizează prin sentimente de simpatie, respect, afinitate reciprocă. Prietenia presupune o atitudine de bunăvoință reciprocă, suport reciproc la nevoie sau în criză de loialitate, buna-credință și altruism. Relația de prietenie se bazează pe încrederea reciprocă.
Depresia clinică sau depresia majoră este o tulburare afectivă caracterizată de cel puțin două săptămâni de dispoziție scăzută prezentă în majoritatea situațiilor. Adesea este însoțită de stimă de sine scăzută, pierderea interesului pentru activități plăcute în mod normal, energie redusă și durere emoțională fără o cauză clară.
Simptomele care durează mai mult de două săptămâni și cu o severitate care împiedică desfășurarea normală a activităților zilnice indică prezența episodului depresiv major.
Se presupune că doar o mică parte din cei care suferă de depresie ajung să conștientizeze această afecțiune și să se supună tratamentuluicorespunzător. Motivele sunt frica de stigmatizare socială, orgoliul personal și ignoranța.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News